Балтія Інші Новини Міжмор'я

Литовський уряд заборонив військовим виїжджати до Росії, Білорусі та Китаю без спеціального дозволу

Таке рішення було прийнято після оцінки загроз національної безпеки, передає Польське радіо.

Уряд Литви заборонив військовим і кадровим офіцерам виїжджати до Росії, Білорусі та Китаю без спеціального дозволу. У міністерстві оборони підкреслили, що таке рішення було прийнято після оцінки загроз національної безпеки.

«Згідно зі Стратегією національної безпеки, Росія, Білорусь і Китай становлять загрозу безпеці Литви та її громадян, зокрема, через шпигунську діяльність проти Литви», – йдеться в постанові, ухваленій у середу, 24 січня.

У документі підкреслюється, що Росія, Білорусь і Китай «збирають інформацію про громадян Литовської Республіки, які мають право доступу до секретної інформації, шукають їхні слабкі місця, які можуть бути використані для вербування на своїй території або в інших країнах».

Наприкінці минулого року Сейм Литви вніс поправки до закону, що обмежує виїзд військових та офіцерів, які перебувають на професійній службі, до недружніх країн. Список недружніх країн затверджує уряд.

У вересні 2023 року Національний центр управління з кризових ситуацій оголосив, що особам, які працюють із секретною інформацією, буде заборонено виїжджати до Росії, Білорусі та інших країн, що становлять загрозу для Литви, у зв’язку з активізацією діяльності білоруських спецслужб на кордоні та на її території.

Related Posts