Новини Міжмор'я Польща

Польща хоче розвивати експортні можливості сільського господарства

Очільник Польської федерації виробників продуктів харчування Анджей Ґантнер висловився про рішення ЄК стосовно безмитної торгівлі з Україною, передає Польське радіо.

Польське та євросоюзне сільське господарство повинно зберегти конкурентоспроможність у боротьбі за нові напрямки експорту. Таку думку висловив голова Польської федерації виробників продуктів харчування Анджей Ґантнер. Так він прокоментував рішення Європейської комісії зберегти до червня 2025 року безмитну торгівлю з Україною.

Задля того, щоб угода про безмитну торгівлю ЄС із Україною, з новими пунктами, була продовжена, її ще повинні ухвалити країни-члени ЄС та Європарламент.

Як відзначив Анджей Ґантнер, унаслідок подальшого імпорту дешевшої сировини з України на ринки ЄС, європейські виробники муситимуть шукати нових джерел збуту, а це впллине на зменшення потенційного прибутку, зокрема, на ринках поза ЄС. За його словами, поява продукції українських компаній на ринку ЄС може послабити ринкові позиції великих польських компаній.

«Польща як великий виробничий центр харчових продуктів – це те, що ми хотіли б мати; яка матиме велику переробну складову, яке купуватиме багато сировини в польських рільників – це, здається, те, що ми повинні мати. Насправді в нас є потужні польські підприємства, деякі з них сміливо можна назвати центральноєвропейськими концернами. І вони не діють у нішевих межах, конкурують із найбільшими світовими гігантами, також успішно експортують», – сказав Анджей Ґантнер.

Відповідно до схвалених у Брюсселі пропозицій, від 5 червня почнуть діяти ліміти на імпорт цукру, птиці та яєць з України, а квоти встановлюватимуть на основі даних про ввезення цих продуктів з України протягом останніх двох років.

Також ухвалено, що вистачить дестабілізації ринку в одній країні, а не в усьому ЄС, як раніше, щоб задіяло так зване екстрене гальмування – тоді введуть обмеження на імпорт інших продуктів.

Двосторонній механізм ліцензування імпорту агропродовольчої продукції розробляє також польсько-українська робоча група. На наступний тиждень анонсовано міжурядові консультації представників Києва та Варшави.

Related Posts