Балтія Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

У Вільнюсі пройде саміт ініціативи трьох морів

За словами Ґітанас Науседи, у контексті вторгнення росії в Україну Ініціатива трьох морів відіграє важливу роль, передає Польське радіо.

На спільні загрози безпеці та найефективнішим способом досягнення економічного процвітання найкращою відповіддю є колективні дії. Про це заявив президент Литви Ґітанас Науседа на бізнес-форумі, в рамках саміту Ініціативи трьох морів у Вільнюсі. Литовський лідер назвав пріоритети щодо майбутнього Ініціативи трьох морів.

Серед них тісна координація з Європейським Союзом і зміцнення трансатлантичного партнерства. За словами Ґітанас Науседи, у контексті вторгнення росії в Україну Ініціатива трьох морів відіграє важливу роль, оскільки допомагає перенаправити глобальний транспорт, комунікаційні проекти та коридори.

Президент Литви також говорив про необхідність змін в енергетичному секторі, відмову від викопного палива та розвиток сектора відновлюваної енергетики та підкреслив важливість єдності щодо планів військової мобільності.

«Завдяки цьому горезвісна російська практика енергетичного шантажу піде в минуле, а зміцнення стійкості інфраструктури подвійного призначення на осі «Північ-Південь» є відповідальною інвестицією в наше безпечне майбутнє», заявив литовський президент.

У другій половині дня у Палаці великих князів литовських у Вільнюсі розпочнеться саміт Ініціативи трьох морів. У зустрічі також бере участь президент Анджей Дуда.  До Вільнюса також прибув президент України Володимир Зеленський.

Related Posts