Грузія/Вірменія Експертна думка

Грузія як і раніше серед частково вільних країн у рейтингу Freedom House

Міжнародна правозахисна організація “Freedom House” опублікувала рейтинг 2019 року про свободу в світі, за яким Грузія як і раніше знаходиться серед частково вільних країн. У дослідженні Грузії зі 100 привласнили 63 бали. Слід зазначити, що в минулому році у Грузії було 64 бали, передає Грузія Online

Як і в минулому році, з питань свободи людини, політичних прав і громадянської свободи Грузії привласнили три бали з семи (один бал – найбільш вільний, сім балів – найменше вільний).

На веб-сторінці організації сказано, що повний звіт про свободу в Грузії буде опублікований пізніше.

Згідно зі звітом, найбільш вільними країнами в світі є Фінляндія, Норвегія і Швеція. Їм присвоїли максимальних 100 балів.

Що стосується положення на окупованих територіях, ситуація, що склалася в т.зв. Південної Осетії невільна, і оцінюється на 10 балів, а Абхазія оцінюється як напіввільні – 41 очка. У той же час в звіті Абхазія і «т.зв. Південна Осетія »відзначені зірочкою, що означає, що” Freedom House “розглядає обидва, як території, а не окремі країни.

Автори звіту підкреслюють, що глобальний показник свободи в світі вже 13 років, як відчуває зниження, а кількість країн, де показник свободи погіршився, постійно більше кількості держав, де помітна тенденція поліпшення.

В рамках звіту поточного року про свободу в світі “Freedom House” представив також спеціальну оцінку становища демократії в США. Правозахисники вважають, що виклики, які існують перед американською демократією, проводять іспит стабільності конституційної системи країни, і створюють загрозу політичним правам і громадянських свобод в усьому світі.

“Не дивлячись на те, що демократія в Америці відповідно до світових стандартів і раніше тверда, вона значно ослабла протягом останніх восьми років, і нападки нинішнього президента на верховенство закону, засновану на факти журналістику, і інші принципи і норми демократії, створює небезпеку ще більшого погіршення становища “- сказано в звіті.

Related Posts