Грузія/Вірменія

Нацбанк Грузії підтвердив прогноз зростання ВВП в 2019 року на 5%

Національний банк Грузії зберіг свій прогноз зростання економіки країни в 2019 році на 5%, говориться в опублікованому в середу звіті ЦБ по монетарній політиці, передає Грузія online.

“Згідно з прогнозом, не дивлячись на збільшені ризики уповільнення економічного зростання, темп зростання ВВП Грузії в 2019 році очікується в межах 5%”, – вважає Нацбанк.

За його оцінкою, ослаблення в останні місяці темпи зростання економіки буде мати тимчасовий характер. “Позитивний внесок в зростання ВВП внесуть як чистий експорт, так і споживання, а також інвестиції, чому, у відповідність з базовим сценарієм, сприятимуть заплановані державою капітальні витрати і зростання кредитів”, – сказано в звіті.

У документі наголошується, що для нейтралізації ризиків інфляції Нацбанк в останній період зберігав помірно посилення монетарної політики, в зв’язку з чим очікується, що в першій половині цього року інфляція в річному обчисленні наблизиться до її цільового показника (3%) і в середньостроковому періоді буде близькою до нього.

“Як і в 2018 році, тиск на ціни в основному будуть надавати одноразові чинники у вигляді збільшеного акцизу на тютюнові вироби і підвищених цін на хлібопродукти. Ці фактори, а також витрати, що зросли в результаті знеціненого ефективного обмінного курсу ларі, частково збалансують слабкий загальний попит , поетапне зближення якого з потенційним рівнем в середньостроковому періоді зумовить збереження цільового показника інфляції “, – йдеться в документі.

Що стосується ставки рефінансування, яка в даний час складає 6,75% річних, то, за розрахунками центробанку, тільки через 2 роки вона повернеться до нейтрального рівня, який буде в межах 5,5-6% річних.

При цьому ЦБотмечает позитивні тенденції в поточному рахунку платіжного балансу країни, сальдо якого в третьому кварталі 2018 вперше в історії незалежної Грузії склалося профіцитним, склавши $ 11,9 млн, в той час як в попередньому кварталі був зафіксований дефіцит у розмірі $ 364 млн, а в третьому кварталі 2017 року – $ 124,9 млн.

“Як по короткостроковим, так і довгостроковим прогнозам, показник дефіциту платіжного балансу по відношенню до ВВП (за підсумками дев’яти місяців 2018 року – 6,9% ВВП) залишиться на однозначному рівні, але за умови, що ситуація в країнах-торгівельних партнерах не погіршиться і не виникне небезпека в стабільному надходженні доходів “, – заявляє Нацбанк.

Як повідомлялося, уряд Грузії прогнозує зростання ВВП в 2019 році на рівні 4,5%, інфляцію – в межах 3%, дефіцит поточного рахунку – 8,5% ВВП.

Related Posts