Балтія

Тестове відключення Латвії від енергосистеми Росії і Білорусії: дату призначать у квітні


У квітні країни Балтії планують досягти угоди щодо дати проведення тестового 12-годинного відключення від спільної з Росією і Білорусією енергетичної мережі БРЕЛЛ (Білорусія, Росія, Естонія, Литва, Латвія), передає Delfi.


Це буде перший тест для виявлення проблем і необхідних удосконалень, щоб Латвія могла переключитися на європейську електроенергетичну мережу, що підвищить її безпеку.

Країни Балтії досі працюють в синхронному режимі з пострадянської енергосистемою в так званому кільці БРЕЛЛ (Білорусія, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і російської електроенергетичної мережі.

В кінці червня минулого року країни Балтії, Польща і Єврокомісія підписали політичну угоду про проект синхронізації, завершити яку планується в 2025 році. Сукупна вартість проекту складе 432,55 млн євро, з них 167,045 млн євро припадає на Литву, близько 77 млн ​​євро – на Латвію і близько 187 млн ​​євро – на Естонію. Європейський союз вирішив виділити на перший етап синхронізації ліній електропередачі балтійських країн 323 млн євро – 74,6% вартості проекту.

Related Posts