Балтія Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Позиція Співробітництво

Грібаускайте: Литва і Грузія дві сміливих держави, які люблять і дорожать свободою.

У Вільнюсі в честь президента Грузії від імені президента Литви Далі Грібаускайте відбулася офіційна вечеря, на якоій була присутня Саломе Зурабішвілі разом із державною делегацією, передає Грузія оnline.

За інформацією прес-служби президента, президенти Грузії і Литви підняли тост за міцність дружби і особливі відносини двох країн. Президент Литви в знак поваги до грузинського народу вимовила частина тосту за Грузію на грузинській мові.

За заявою президента Грузії Саломе Зурабішвілі, окуповані території є найголовнішим викликом Грузії. Саме в цьому питанні Литва є нашим соратником в міжнародних організаціях і ми це особливо цінуємо.

«Сьогоднішній мій візит до Литви є ще одним підтвердженням дружніх відносин між нашими країнами. Про фортеці цих відносин свідчить те, що в минулому році ми разом відзначили дві дуже важливі дати – підстава Першої Демократичної Республіки Грузії і 100-річчя відновлення державності Литви … Литва, яка в 1990 році перша звільнилася від радянського режиму, незабаром разом з Латвією і Естонією відкрила двері в Європу, а потім стала країною-членом Євросоюзу і НАТО. Грузинський народ також вибрав європейський шлях. Правда, наш шлях виявився складнішим і тривалішим, але цей вибір непохитний. На цьому шляху нам дуже допомагає досвід Литви. Ми завжди відчуваємо вашу сильну підтримку. Окуповані території є для Грузії найголовнішим викликом. Саме в цьому питанні Литва наш соратник в міжнародних організаціях і ми це цінуємо особливо. Хочу зазначити, що на сьогоднішній день побратимами є до 30 муніципалітетів і міст Литви та Грузії. Такий масштаб співпраці дійсно показовий. Хочу зазначити, що одним із моїх пріоритетів є розвиток регіонів, і я бачу великий потенціал в цих відносинах. Нам необхідно ще більш розширити формати співпраці. При реалізації спільних проектів необхідно використовувати потенціал молоді, перш за все тієї молоді, яка вивчає грузинський та литовський мови. Цим ми ще більше зміцнимо фундамент, на якому стоїть зв’язок Грузії і Литви », – зазначила Саломе Зурабішвілі.

Президент Литви подякувала президенту Грузії за візит і зазначила, що Литва і Грузія – дві сміливих держави, які люблять і дорожать свободою.

«Не дивлячись на те що розділяють нас тисячі кілометрів, наші народи дуже близькі. Коли ми дивимося один на одного, ми бачимо схожу історію, яка об’єднує нас, дух опору окупантам і рішучість зберегти свою культуру і національну своєрідність », – зазначила Даля Грібаускайте.

Related Posts