Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Президент Румунії оголосив теми референдуму

Президент Румунії Клаус Йоганніс оголосив тему референдуму, який він планує провести 26 травня, повідомляє “Європейська правда”.

Йоганніс пропонує запитати громадян, чи варто заборонити амністію і помилування за корупційні дії, а також чи потрібно запровадити заходи, які не дозволять уряду приймати надзвичайні укази щодо злочинів, покарань та змін в судовій системі. Тепер консультації з питань референдуму має провести парламент.

Два роки тому Йоганніс розпочав процедуру референдуму з питань антикорупційного законодавства, і минулого місяця сказав, що плебісцит має відбутися в той же день, що й вибори в ЄС. 

Йоганніс намагається перешкодити рішенню правлячих соціал-демократів (СДП) змінити законодавство у сфері судочинства за допомогою надзвичайного указу.

У Європейській комісії критикують Румунію за відсутність прогресу у проведенні судової реформи, спробах проштовхнути правові зміни, які послаблюють незалежність судової влади, та допомогти політикам, звинуваченим у корупції, зокрема вищим посадовим особам PSD, таким як голова партії Лівіу Драгня.

Related Posts