Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Екс-президента Румунії судитимуть за злочини проти людяності

Генпрокуратура Румунії завершила розслідування і направила до суду кримінальну справу, головні фігуранти якої – екс-президент Румунії Іон Ілієску, колишній перший віце-прем’єр уряду Джелу Войкан-Войкулеску і генерал Йосип Рус – обвинувачуються у злочинах проти людяності, повідомляє “Укрінформ”.

«Майже через три десятиліття після подій грудня 1989 роки (повалення комуністичного режиму в країні – ред.), в результаті комплексного і складного розслідування кримінальних справ, пов’язаних з тими подіями, можемо повідомити про завершення розслідування», – йдеться в повідомленні.

Підкреслюється також, що справу стосовно екс-президента Румунії Іона Ілієску, колишнього першого віце-прем’єра уряду Джелу Войкан-Войкулеску і генерала, колишнього головнокомандувача ВПС Румунії Йосипа Рус направлено до суду. Всім їм висунуто обвинувачення в злочинах проти людяності за загибель людей під час революційних подій тридцятирічної давності.

Генеральний прокурор Румунії Аугустин Лазер під час короткого брифінгу у Бухаресті вибачився перед громадянами країни за те, що розслідування тривало стільки часу.

Під час грудневих подій 1989 року Іон Ілієску був головою Фронту Національного порятунку. Двічі обирався президентом Румунії – у 1990 і 2000 роках. Йому 89 років.

Related Posts