Аналітика Балтія Новини Міжмор'я

Жителі Латвії знають Вейоніс краще, ніж Левітса, але як президента цінують гірше

Серед можливих кандидатів на посаду президента Латвії чинного главу держави Раймонда Вейоніс жителі Латвії знають краще, ніж юриста Егілса Левітса, але його дії на цій посаді оцінюють нижче. Такі дані соціологічного опитування центру досліджень SKDS, передає “Delfi”.

За даними соцопитування, кандидатуру Егілса Левітса на посаду президента визнають придатною 44% опитаних громадян Латвії, непотрібної – 22%, а ще 34% респондентів про Левітсе або не знають, або не мають своєї точки зору. Тоді як Вейоніс вважають відповідним президентом 26%, невідповідним – 59%, і 16% не змогли дати точної відповіді.

Згідно з опитуванням, Левітса вважають підходящим на посаду президента 58% опитаних серед латиськомовних і лише 12% – серед російськомовних. Проти його можливого президентства – 15% респондетов серед латиської частини населення і 36% – серед російськомовних. Про Левітсе нічого не чули 27% опитаних латишів і 52% опитаних російськомовних.

Для порівняння: вважають, що Вейніс не відповідає для посади президента 65% опитаних латишів і 50% опитаних російськомовних. При цьому нічого не знають про нинішнього главу держави або не мають своєї думки 9% латишів і 30% російськомовних.

Серед тих респондентів, хто має свою точку зору про відповідність кандидатів посади президента, Левітс отримав підтримку 67% опитаних (проти нього – 33%). Серед латиської частини опитаних його вважають гідним президентом 80% респондентів, серед російськомовних цей показник становить лише 26%. У свою чергу Вейоніс отримав підтримку 30% опитаних. Причому серед латишів і російськомовних великих розбіжностей в оцінці роботи Вейоніс немає.

Дослідження суспільства “Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu” проводилося з 23 по 27 березня шляхом опитування через інтернет. У ньому брали участь 1005 респондентів.

Related Posts