НАТО Позиція Польща

Анджей Дуда: Росія повинна на себе дивитися

Президент Польщі відповів на звинувачення Росії щодо збільшення кількості американських військ над Віслою

Росія повинна спочатку поглянути на себе перед тим, як говорити про можливість збільшення присутності американських військ у Польщі, – заявив президент Анджей Дуда в четвер у розмові в ефірі телеканалу TVN24, передає “Польське радіо”.

Президента запитали про заяву глави МЗС Росії Сєрґєя Лаврова, який сказав, що збільшення американського контингенту в Польщі порушує акт Росія-НАТО.

«Якщо ми закликаємо до чогось або протестуємо проти чогось, то спочатку треба дивитися на себе і починати з себе. Тому міністр Лавров також повинен спочатку поглянути на дії Росії, наприклад, у Калінінградській області. Тоді він сам побачить, хоча він прекрасно знає, що саме вони ведуть наступальну політику, перегони озброєнь протягом багатьох років, і це не є питання оборони, – сказав президент Польщі Анджей Дуда.

«Я нагадаю, що Північноатлантичний альянс є оборонним союзом, це не агресивний союз. Однак те, що відбувається в Калінінградській області, часто є озброєнням наступального характеру», – додав очільник Польщі.

Глава держави зізнався, що хотів би завершити переговори про Форт Трамп і присутність американських військ у Польщі ще цього року.

У вівторок глава МЗС Росії Сєрґєй Лавров повідомив, що збільшення американського контингенту в Польщі порушує зобов’язання, передбачені в Акті Росія-НАТО з 1997 року.

Лавров також заявив, що збільшення кількості американських солдатів у Польщі відображає «курс США», який прагне «розірвати всі механізми безпеки, які існували в євроатлантичному регіоні».

«У цьому випадку йдеться про порушення одного з ключових положень акта Росія-НАТО про взаємні відносини, співпрацю і безпеку, згідно з яким значні військові сили на території нових членів НАТО не перебувають на постійній основі», – сказав Лавров у вівторок.

Related Posts