Грузія/Вірменія Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну Співробітництво

Дональд Туск: Немає сумніву, що країни Східного партнерства наблизилися до ЄС

Голова Європейської ради до 10-річчя Партнерства організував у Брюсселі урочисту вечерю для лідерів країн цієї ініціативи

«Немає сумніву, що країни Східного партнерства стали ближчими до Європейськго Союзу, ніж будь-коли раніше», – заявив у понеділок, 13 травня, у Брюсселі у зв’язку зі святкуванням 10-річчя створення цієї ініціативи голова Європейської ради Дональд Туск, передає “Польське радіо”.

Туск був господарем урочистої, ювілейної вечері за участі лідерів країн Партнерства, міністрів закордонних справ та голови Європейської комісії Жан-Клода Юнкера.

Як підкреслив він під час свого виступу, 10 років після запуску програми Східного партнерства «в ЄС є більше Вірменії, Грузії, Азербайджану, України, Білорусі та Молдови». «Я вірю, що у ваших країнах є більше ЄС, ніж будь-коли раніше. Ми не тільки сусіди, ми є членами тієї самої родини», – заявив голова Європейської ради.

Він зазначив, що після 10 років можна побачити здобутки Східного партнерства: прийняття трьома із шести країн угод про асоціацію, а також одержання ними безвізового руху до ЄС. «Призначено мільярди євро на управління кордонами, сполучення, довкілля та енергетичну ефективність, а також підтримку для бізнесу, юридичні консультації та освіту», – зазначив Туск.

Нагадаємо, під час свого понеділкового прощального візиту до Брюсселя президент України Петро Порошенко нагородив голову Європейської ради Дональда Туска високою державною нагородою – орденом Ярослава Мудрого, яким нагороджують людей за видатні заслуги перед Україною.

«Пане голово, дякуємо за глибоке розуміння та підтримку України і українців на нашому спільному шляху повернення до спільної родини європейських народів та захист нашого суверенітету і територіальної цілісності», – наголосив український президент.

Нагадаємо, у зв’язку із 10-річчям створення Східного партнерства міністри закордонних справ цієї ініціативи та країн ЄС прийняли спільну декларацію.

Related Posts