Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Ган попередив молдавських політиків про наслідки дострокових виборів

Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган вважає, що дострокові парламентські вибори в Молдові можуть призвести до припинення фінансової допомоги для країни з боку Міжнародного валютного фонду.


Про це він заявив у Кишиневі за підсумками зустрічей з парламентськими партіями і керівництвом Молдови, повідомляє “Укрінформ”.

«Сподіваюся, що молдавські політики усвідомлюють ступінь відповідальності, яка лягає на їхні плечі. Якщо дострокові вибори все-таки відбудуться, існує ризик припинення фінансової програми допомоги з боку МВФ», – зазначив Ган.

Він звернув особливу увагу на те, що Євросоюз не втручається у внутрішні справи Молдови, а рішення про створення парламентської коаліції мають прийняти самі парламентські партії. Євросоюз, за його словами, зацікавлений в утвердженні функціонального уряду в Молдові та в стабілізації політичної ситуації в країні.

Як відомо, за результатами парламентських виборів, які пройшли в Молдові 24 лютого, в новий парламент увійшли Партія соціалістів (35 мандатів зі 101), Демократична партія (30), політичний блок «ACUM» (Зараз) (26), партія «Шора» (7) і три незалежні кандидати. Однак, парламентська коаліція досі не створена.

Для її створення і подальшого затвердження уряду необхідні голоси як мінімум 51 депутата.

Згідно із законодавством, якщо протягом трьох місяців після початку роботи парламенту нового скликання (відлік йде від 21 березня) коаліція не створюється, то президент має право розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

Президент Ігор Додон заявив у зв’язку з цим, що якщо до 9 червня рішення про створення коаліції так і не буде прийнято, він підпише указ щодо розпуску парламенту і призначення дострокових виборів.

Related Posts