Новини Міжмор'я Польща Співробітництво США

Президент Польщі анонсував постійну присутність військ США

Присутність солдатів США в Польщі має бути ротаційною і безперервною, а військових баз – постійною і тривалою

Присутність військових США в Польщі матиме постійний характер, – заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю для Польського радіо. 12 червня очільники Польщі та США підписали в Білому домі угоду, на основі якої в Польщі буде розміщена додаткова тисяча американських солдатів. Також тут будуть створені навчальні і логістичні центри та американське командування на рівні дивізії. Солдати дислокуватимуться в Польщі на ротаційній основі, подібно як частини, відправлені сюди раніше, передає “Польське радіо”.

Польська сторона відстоювала створення постійної бази США. Проте, за словами президента Анджея Дуди, на практиці американські солдати будуть у Польщі постійно: «Присутність солдатів США має бути ротаційною і безперервною, а присутність військових баз – постійною і тривалою. База – це інфраструктура, тобто вона існуватиме постійно. Присутність солдатів буде безперервною, і хоч вони змінюватимуться у ротаційній формулі, вона буде також тривалою в такому розумінні, що американські содати будуть у Польщі завжди. Приблизно таким є зміст цієї угоди».

Подробиці розміщення солдатів обговорять військові експерти з обох країн. Варшава також планує купівлю в США 32 сучасних винищувачів F-35.

Президент США Дональд Трамп оголосив, що всі витрати візьме на себе Польща. У розмові з журналістом Польського радіо президент Анджей Дуда не назвав точної суми, але запевнив, що платежі будуть розподілені довгостроково.

Метою нових рішень є зміцнити безпеку всього регіону з огляду на загрозу з боку Росії. Зараз у Польщі дислокується приблизно 4500 американських солдатів. Частину направлено сюди на основі рішень саміту НАТО 2016 року, а частину – на основі рішень попереднього президента США Барака Обами.

Related Posts