Антиросійський фронт Балтія Співробітництво

Білорусь братиме більшу ціну за транзит російської нафти

У  Білорусі запропонували збільшити тариф на транзит російської нафти, як один з варіантів вирішення проблеми компенсації за збитки, спричинені забрудненням трубопроводу “Дружба” некондиційною нафтою. Про це заявив генеральний директор ВАТ “Гомельтранснафта Дружба” Олег Борисенко в інтерв’ю БЕЛТА, передає УНН.

За словами посадовця, за квітень-червень скорочення обсягів транспортування нафти через інцидент зі брудною нафтою склало більше 4,7 млн. тонн, що завдало фінансових збитків у 23 млн. доларів. Білоруський чиновник зауважив, що існує механізм перегляду тарифів у випадку виникнення непередбачених обставин “які мали істотний вплив на показники виробничо-фінансової діяльності ВАТ “Гомельтранснафта Дружба”. Ситуація прописана у чинній методиці зміни тарифів на послуги з транспортування нафти”.

Борисенко наголосив, що в цьому році спостерігається значне відхилення від заявлених раніше ПАТ “Транснефть” обсягів транспортування нафти білоруською ділянкою, а це суттєво впливає на показники роботи компанії і викликано виключно забрудненням трубопроводу хлоридною нафтою. “Щоб компенсувати наші втрати, необхідно підвищити тариф на 21,7%”, – заявив генеральний директор.

Як повідомлялося раніше, у російському нафтопроводі “Дружба” сталося забруднення нафти діхлоретаном – токсичною речовиною, яке застосовують як розчинник жирів і парафінів. Речовина має сильну корозійну дію. Через інцидент, підтверджений міністерством енергетики РФ, Білорусь призупинила експорт нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії. Нафтопереробні заводи в Польщі і Німеччині відмовилися приймати і переробляти нафту з такими показниками. Загальний обсяг брудної російської нафти з високим вмістом хлорорганіки, у трубопроводах РФ, Білорусі, України і Польщі, був оцінений в п’ять мільйонів тонн.

Related Posts