Аналітика Антиросійський фронт Балтія Експертна думка Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Віталій Портников: Україні знову потрібні адвокати на Заході, зокрема у Польщі

Український публіцист вважає, що Польща і Литва могли би ефективно захищати інтереси України на Заході

Повернення Росії в Парламентську асамблею Ради Європи і брак політичного досвіду нового президента України Володимира Зеленського означають, що Києву знову потрібні адвокати на Заході, зокрема у Польщі. Про це написав відомий український публіцист та журналіст Віталій Портников, передає “Польське радіо”.

Оглядач прокоментував недільний виступ маршала польського Сенату Станіслава Карчевського на тему підготовки, зокрема, з Литвою резолюції у справі повернення повного права голосу російській делегації у Раді Європи.

«Ця готовність до спільних дій ще раз демонструє, що проти колаборації “колективного Заходу” можна і потрібно боротися», – написав Портников у понеділок на порталі телеканалу espreso.tv. За його словами, Зеленський, який раніше заявив, що про поверненя Росії до ПАРЄ «вже було давно вирішено», показав «щонайменше політичну короткозорість».

«Сили, які хочуть нормалізації відносин з Росією за рахунок України і міжнародного права, намагаються домогтися цього вже не перший рік. І дуже часто їхні зусилля – і їх попередні рішення – зупинялися саме гласністю, широким міжнародним висвітленням того, що може відбуватися, безкомпромісною характеристикою намірів західних політиків. І солідарністю країн центральної та східної Європи, які добре розуміють, що це таке – російська загроза», – наголосив публіцист.

Портников зазначив, що після Майдану він не раз говорив своїм польським та балтійським колегам, що Україна більше не потребує адвокатів, а потребує партнерів по протистоянню агресії.

«Схоже, я погарячкував. Політична недосвідченість нового українського президента, відсутність в його команді справжнього інтересу до зовнішньої політики та ірраціональний переляк перед Кремлем, який, схоже, відчувають нові мешканці Банкової, вимагає необхідності саме адвокатури», – визнав Портников.

На переконання публіциста, такі адвокати можуть допомагати в захисті інтересів України у ситуації, коли українська влада поки що не здатна з цим упоратися.

«У цьому сенсі заява спікера сенату Польщі, як і загальна реакція центральноєвропейських країн на ганьбу у ПАРЄ – це дуже хороший сигнал», – вважає оглядач.

Портников також нагадав, що у часи Януковича він писав, що тодішній президент Польщі Броніслав Коморовський куди більш ефективно захищає інтереси України, ніж сам Янукович, якого взагалі інтереси нашої країни не турбували.

«У нинішній ситуації президенти Польщі або Литви теж могли б ефективно захищати інтереси України перед Заходом – принаймні, доки новий президент України не усвідомить важливість такого захисту і не навчиться це ефективно робити», – зазначив він.

Related Posts