Балтія Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я

Президент Грузії закликала ЄС до нестандартних кроків з прийому нових членів

Грузія вважає, що в нинішніх умовах, коли ЄС пов’язаний рішенням внутрішніх проблем, через що виникають складнощі з процесом розширення і прийняття до спільноти нових членів, слід скористатися нестандартними інструментами.

Про це заявила в четвер на конференції з питань міжнародної політики в столиці Литви президент Грузії Саломе Зурабішвілі, передає point.md

“Оскільки прямий шлях розширення ЄС тимчасово заблокований через те, що Європа зайнята вирішенням внутрішніх проблем, слід планувати нестандартні засоби і бути готовим до нових методів і сміливим крокам”, – сказала вона.

За словами президента, Грузія до отримання статусу кандидата на вступ до ЄС готова вести переговори щодо відповідності необхідним для прийому до спільноти розділах. “Треба скористатися будь-якими можливостями, в тому числі тими, яких немає в підручниках. Наприклад, можна вести переговори без формального статусу кандидата в ЄС. Це дозволить [Грузії] наблизитися до того, що реально діє в Європі”, – зазначила вона.

За словами Зурабішвілі, в Тбілісі готові до таких переговорів за тематичним принципом сферах культури, освіти, соціального забезпечення, транспорту, деяких економічних сегментах.

Згідно традиційної процедури, країна, що претендує на прийом в ЄС, проводить з спільнотою переговори (вони, як правило, тривають не один рік) за погодженням своїх внутрішніх політичних, економічних і соціальних установок з єдиної практики ЄС. Як зазначила Зурабішвілі, Грузія налаштована на цей варіант і без формального надання статусу кандидата.

Related Posts