Новини Міжмор'я Позиція Польща

Кшиштоф Щерський: Очікуємо російську делегацію на річниці звільнення Аушвіц

За словами голови кабінету президента, під час заходів 1 вересня у Варшаві із промовами виступлять президенти Польщі, Німеччини і США; російську делегацію тоді не очікують

У меморіальних заходах до 80 роковин початку Другої світової війни у Варшаві має взяти участь 40 іноземних делегацій – 250 гостей з усього світу, зокрема президенти, прем’єри, голови парламентів та міністри. Очікуються також посланці королівських родин з Європи. Російської делегації на заходах не очікують. Про це журналістам сказав президентський міністр Кшиштоф Щерський, передає “Польське радіо”.

Головні міжнародні урочисті заходи розпочнуться опівдні 1 вересня на площі Юзефа Пілсудського у Варшаві. «Із промовами виступлять президенти Польщі, Німеччини та Сполучених Штатів», – поінформував він.

Головним мотивом меморіальних заходів є слова «пам’ять і пересторога». Вони будуть на білій стрічці, приєднаній до вінка, який усі лідери покладуть до Могили невідомого солдата.

«Послання урочистих заходів має бути пересторогою на майбутнє у міжнародних відносинах», – сказав голова кабінету президента Польщі. За його словами, йдеться про те, аби пам’ять про Другу світову війну була пересторогою для сучасного світу, аби не змінювати кордонів силою, щоб не вести переговорів за спинами та коштом інших країн, не піддаватися агресивним діям деяких країн ціною продовження миру, що потім приносить ще гірші військові дії.

Щерський теж поінформував, шо вранці 1 вересня президент Анджей Дуда спільно з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром будуть у Вєлюні, де вони вшанують жертв цього міста та усіх мирних жертв Другої світової війни.

Міністр Щерський додав, що головний мотив заходів буде також на дзвоні, який спеціально відливають з цієї нагоди. Потім його подарують місту Вєлюнь – місту, на яке були скинуті перші бомби 1 вересня 1939 року. Під час урочистостей у Варшаві кожний лідер символічно ударить у цей дзвін.

Крім того, за словами міністра Щерського, на урочистих заходах 1 вересня не буде делегації Росії.

«Ключ запрошення на заходи 1 вересня був сучасним, пан президент (Анджей Дуда – ред.) вирішив запросити держави ЄС, НАТО і Східного партнерства. У жодній з цих трьох організацій Росія не бере участі і тому, у зв’язку з цим ключем, не бере участі у цих урочистостях», – сказав Щерський.

«Ми очікуємо високопоставлену російську делегацію на річниці звільнення табору Аушвіц-Біркенау в січні 2020 року. Маємо надію, що ми зможемо прийняти тоді у Польщі таку російську делегацію, як це було під час попередніх річниць визволення табору», – поінформував він. Як підкреслив Щерський, запрошення на ці урочистості надійде від Музею Аушвіц. «Але з нашого боку ми очікуємо, що буде високопоставлена російська делегація», – сказав він.

Кшиштоф Щерський також повідомив, що 2 вересня у межах двосторонніх розмов президент США Дональд Трамп буде гостем у Президентському палаці, де відбудуться перемовини віч-на-віч президентів США і Польщі та пленарні розмови делегацій. Він додав, що тоді передбачене підписання декількох документів – про військову співпрацю, а також що стосуються економіки та енергетики.

Related Posts