Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Позиція Про Україну

Артистів, які підтримують агресію РФ, не можна пускати в Україну – Бородянський

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський підтримує ту позицію, що держава має забороняти в’їзд на свою територію та діяльність артистів, які підтримують агресію проти України, передає Укрінформ.

“Я вважаю, що якщо модель поведінки людини виправдовує і підтримує російську агресію щодо України, то її фільми потрібно заборонити і заборонити такій людині в’їзд. Вона не повинна з’являтися в ефірах каналів, на радіо тощо. Це злочин проти нас”, – заявив Бородянський.

На його думку, це має бути врегульовано ще й на законодавчому рівні.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, чи варто забороняти фільми, які були зняті дуже давно (наприклад “Утомленные солнцем” Микити Михалкова), міністр зазначив: “Неважливо, все – він людина, яка завзято підтримує режим Путіна, він людина, яка підтримує агресію проти України. Його фільми, його творчість має бути заборонена в Україні, тому що це – символізм. Цим ми кажемо, що так щодо нас не можна вчиняти. Це визначення червоних ліній. Тобто ми говоримо: ти порушуєш наші червоні лінії”.

Схожа позиція в урядовця й щодо артистів, які виступають у Криму. Такі виступи Бородянський розцінює як прояв схвалення окупації півострова Росією і вважає, що на цих артистів також має поширюватися заборона на виступи в Україні.

Міністр переконаний, що українські артисти, які гастролюють у РФ, своїми діями демонструють згоду з політикою Росії щодо України. Проте, наголосив він, у законодавчій площині це ніяк не врегульовано.

“Скажу так: така двозначність, яка зараз є, точно до добра не доведе. З одного боку, наші хлопці гинуть кожен день, ми намагаємося розвести війська, ідуть мирні переговори, а з іншого боку – наші артисти… Ми ніби живемо у двох країнах, які просто не перетинаються. Я не знаю, як можна їздити гастролювати в Росію, коли з нею у нас війна, мені це не вкладається у голові”, – наголосив урядовець.

На його думку, це питання потрібно врегулювати і визначити ставлення держави до такої діяльності. Держава має визначити, що гастролі в Росії є діями, які завдають шкоди.

Водночас, Бородянський наголосив, що заборонити людині фізично їхати у Росію не можна, але акценти точно мають бути розставлені.

“Якщо ви їдете з приватною метою в Росію, як вам можна це заборонити? Виїзних віз у нас немає, ми демократична країна на відміну від них. Але чітко визначити правила, сказати, що якщо ви так робите, то для вас настає спеціальний режим регулювання… Я думаю, ось так. Якщо ви вирішили гастролювати, для вас настає певний спеціальний режим”, – сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 1 березня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт №8085 “Про особливості ведення гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України”.

Проєктом пропонувалося створити реєстр українських гастролерів на території РФ і окупованих територіях України.

Водночас законопроєкт передбачав запровадження гастрольного збору для організаторів гастрольних заходів за участю осіб, внесених до Реєстру. Надходження від цього збору скеровуватиметься на потреби Збройних сил України. Його ставка може становити 20% об’єкта оподаткування.

Цей законопроєкт не було розглянуто навіть у першому читанні.

Related Posts