Компроматні ігри американських політиків з Україною, в яких наша держава стає інструментом боротьби з політичними опонентами та систематичні блокування американської військової допомоги Києву, демонструють небезпечні сигнали для РФ, яка уважно слідкує за таким непослідовним американським ставленням до України.

Вбивчий компромат для Трампа

У Сполучених Штатах триває політичний скандал навколо питання ймовірного тиску президента Дональда Трампа на українського колегу Володимира Зеленського, з метою здобуття компромату на політичних конкурентів з Демократичної партії. За даними видання The Washington Post Трамп намагався змусити Зеленського втрутитися у вибори у США і вимагав, щоб Україна розпочала розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена – його конкурента на президентських виборах 2020 року. Трамп нібито наказав  заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України, щоб зробити Зеленського більш поступливим у цьому питанні.

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну, а голова Палати представників Ненсі Пелосі ініціювала процедуру імпічменту Трампа, назвавши цю ситуацію “президентським харасментом”. Нещодавно, нову сенсаційну інформацію розповів конгресменам повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор. Дипломат, розповів деталі, які свідчать, що Трамп відверто шантажував Україну.

Тейлор розповів про неофіційний канал формування політики США щодо України, до якого входили тодішній спецпредставник Курт Волкер, посол Сондланд, міністр енергетики Рік Перрі і Рудольф Джуліані. Цей канал мав  на меті переконати президента Зеленського у необхідності розпочати розслідування проти компанії сина Джо Байдена Burisma та гіпотетичного “втручання” України в американські вибори 2016 року. Сутність цього так званого “втручання” полягає у причетності американського політтехнолога Пола Манафорта до українських виборів та до брудних грошей Януковича. А коли Манафорт почав працювати на виборчу кампанію Трампа, брудний український слід в біографії політтехнолога зіграв проти рейтингу Трампа.

Тейлор заявив, що до бюджетного управління США, надійшла вказівка від президента щодо тимчасового заблокування фінансової та оборонної підтримки України, поки Володимир Зеленський не виконає потрібних для Трампа “послуг”. Посол США В ЄС Гордон Сондланд, а також спецпредставник США з питань переговорів щодо України Курт Волкер нібито “надавали поради українському керівництву щодо того, як орієнтуватися на вимоги, висунуті Трампом до Президента Зеленського”. Сондланд начебто навіть рекомендував Зеленському вжити фразу “я зазирну під кожен камінь”, коли він обговорюватиме розслідування із президентом Трампом.

Американські ігри  з Україною

Станом на середину серпня 2019 року американська безпекова допомога Україні була замороженою вже протягом більш ніж місяця без жодної на те причини. Більше того, за словами Тейлора, Білий дім висунув Києву пропозицію “все або нічого”, в тому сенсі, що якщо Трамп не скасує заборону до кінця фінансового року (30 вересня), то ці кошти “згорять”, і Україна нічого не  одержить.

І хоча з України були повідомлені чіткі сигнали, що президент Зеленський не хоче бути використаним як пішак в американській передвиборчій кампанії. Однак Сондланд заявив українським представникам, що гроші на допомогу з безпеки не надійдуть, доки Зеленський не погодиться продовжувати розслідування щодо компанії Burisma. Окрім того, за словами Тейлора, Сондланд сказав, що президент Трамп повідомив йому: він хоче, щоб президент Зеленський зробив публічну заяву про те, що Україна буде розслідувати справу Burisma, а також щоб підтвердив українське втручання у вибори в США у 2016 році.

При тому, що для України ключовим моментом у відносинах з Вашингтоном була політика збереження добрих відносин з обома партіями, що виявлялося у двопартійній підтримці України. То ж Зеленський не хотів ставити під загрозу цю двопартійну підтримку, стаючи учасником внутрішньої політичної боротьби у США. Підтримавши демократів, Україна розчарує Трампа, який має високі шанси стати президентом на другий термін. Водночас, підтримавши Трампа, можна посваритися з демократами, кандидат від яких (а не виключено, що це може бути навіть Джо Байден), може перемогти Трампа у передвиборчій гонці. Фактично будь-який вибір для України, може бути катастрофічним та означатиме втрату американської підтримки в умовах боротьби проти російської агресії.

За свідченнями Тейлора, посол Сондланд сказав, що у розмові із Зеленським зазначив: якщо президент Зеленський  не оголосить публічно про розслідування справи Байдена і “українського втручання” в американські вибори, тоді ми опиняємося “у глухому куті”. “Глухий кут” означає, що Україна не отримає потрібної військової допомоги. Схема нагадувала “послугу за послугу”, в якій американський президент, використовуючи свою посаду та американські бюджетні гроші, за словами Вільяма Тейлора, намагався дискредитувати політичного конкурента та знову виграти вибори.

Між іншим, нещодавно, деякі соратники Трампа обмовилися про взаємозв’язок між блокуванням американської допомоги Україні та розслідуваннями проти демократів. Виконувач обов’язків керівника адміністрації Білого дому Мік Малвені випадково зізнався, що президент США Дональд Трамп заблокував Україні 4 млн. доларів на захист військових складів та виділення військової допомоги в якості тиску, щоб змусити Київ розпочати розслідування проти сина Байдена. Пізніше посадовець заявив, що його неправильно зрозуміли і що він не казав про тиск на Україну, а справжньою причиною блокування була “корумпованість України”.

Вихід з “глухого кута”

Кількаразові блокування та розморожування американської допомоги Україні з боку Дональда Трампа, засвідчують, що спроби натиснути на Київ все-таки були. А слова Трампа про “надзвичайну корумпованість” України, демонструють, що американському президенту не вдавалося примусити Зеленського до відкритої атаки на політиків Демократичної партії США.  Водночас, такий змінний курс Вашингтона щодо України, де наша держава стає не більше ніж інструментом для боротьби з політичними опонентами, демонструє небезпечні сигнали для РФ, яка уважно слідкує за наданням американської допомоги Києву. У Москві бачать, що Вашингтон не задоволений Україною і припиняє надавати їй підтримку. Такі американські ігри  з Україною можуть спровокувати нову хвилю російської агресії проти України, при цьому американської підтримки, навіть морально-політичної, Україна може не отримати.

Не надто прозорі справи американських політиків в Україні, від яких вони самі ж потім отримують репутаційні втрати, а потім бажають використати нашу державу як джерело компромату на конкурентів, зайвий раз переконують, що ніхто не захищатиме Україну, окрім самих українців. Києву потрібно активніше вибудовувати відносини з державами Балто-Чорноморського регіону (Міжмор’я) і насамперед з Польщею, Балтією та Грузією, для яких політика захисту від російської агресії є історичною константою, а не предметом тимчасових виборчих скандалів.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts