Антиросійський фронт Балтія Позиція Співробітництво США

Російські спецслужби використовували Естонію для фінансування операцій за кордоном

У інтерв’ю агентству Reuters міністр фінансів Естонії Мартін Гельме заявив, що з РФ до Естонії надходять два види грошових потоків, кожен з яких не надто прозорий.

“Є два види грошей, які надходять з Росії. Один із них – це вкрадені гроші, які хочуть вивести з РФ”, – сказав міністр. Інші гроші, за його словами, “дуже тісно пов’язані” з російськими спецслужбами. Міністр Гельме, який очолює комітет боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, заявив, що частина російських грошей “була використана російськими службами безпеки для фінансування своєї діяльності за кордоном”.

Проте Гельме не уточнив, про які саме спецслужби йде мова, однак за словами міністра, Естонія проводить розслідування походження брудних грошей, які проходили через країну і ділиться інформацією з Вашингтоном. Гельме також зазначив, що у розслідуванні фігурують росіяни, які перебувають під санкціями США.

Нещодавно в Естонії закрився данський банк Danske, який був вплутаний у скандал з відмиванням брудних російських грошей. Після початку розслідування, керуючий філією банку Айвар Рехе, наклав на себе руки, а за роки його роботи, через нього пройшли близько 220 мільярдів доларів сумнівного походження переважно з Росії. За даними данських медіа, частина “брудних” коштів була пов’язана з президентом РФ Путіним та ФСБ. А значна частка їх мала відношення до вбивства Сергєя Магнітського у 2009 році.

Related Posts