Новини Міжмор'я Про Україну

Ґазпром заплатить Україні 2 мільярди 900 мільйонів доларів

Це результат тристоронніх переговорів між Україною, Росією та Європейським Союзом

Україна підпише 5-річний контракт на транзит російського газу. Росія зобов’язалася сплатити Україні майже 3 мільярди доларів боргу, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу. Контракт на постачання газу має бути підписаний 29 грудня, передає Польське радіо.

Російська сторона на основі контракту зобов’язалася до транспорту територією України до 2021 року не менше 65 мільярдів кубометрів газу, а протягом наступних чотирьох років не менше 40 мільярдів кубометрів на рік. Не повідомлено, скільки РФ заплатить за транзит, але, за словами міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля, тариф має зрости. Досі Росія платить 2,6 долара за транспорт 1000 кубометрів сировини на 100 кілометрів транзитного маршруту.  

У майбутньому договорі зазначено, що сторони відмовляються від подальших вимог. Раніше повідомлялося про плани Києва виграти перед міжнародними судами чергові процеси про відшкодування. Проте, Україна не відмовилася від вимоги отримати відшкодування за активи Нафтогазу в окупованому Росією Криму.

Related Posts