Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Старий Новий рік святкуватимуть і українці в Польщі

Сьогодні згідно з юліанським календарем – останній день року, а також день Преподобної Меланії Римлянки, передає Польське радіо.

Українці у Польщі, як і представники ранніх хвиль української діаспори в багатьох країнах світу, традиційно святкують Старий Новий рік. Забава під назвою «Маланка» – це типовий новорічний карнавал. Вона відбувається по всій Польщі, особливо там, де проживають чисельні середовища української меншини.  

Також сьогоднішній вечір у східній Польщі, на Підляшші серед православних, називають «щедрим вечором» – від багатства страв на столі.

Ніч з 13 на 14 січня в регіонах, де проживають українці, це час голосних забав у вечірніх сукнях і краватках, з танцями, колядуванням. Особливим цей вечір є для тих, хто під час новорічної ночі з 31 грудня на 1 січня дотримується посту перед Різдвом за юліанським календарем.

Наприклад, у Білостоці – столиці Підляського воєводства, де проживає найбільше православних у Польщі, є чимало пропозицій святкування Старого Нового року від готелів, ресторанів чи бенкетних залів. До танцю на таких новорічних забавах, як правило, грають українські чи білоруські гурти, популярні у цьому регіоні.

Варто зазначити, що «Маланки» відбуваються не лише у ніч з 13 на 14 січня, згідно з календарем, а й на кілька днів раніше чи навіть на кілька тижнів пізніше. Організатори новорічних забав так роблять тому, аби всі бажаючі могли об’їздити якнайбільше новорічних забав і зустрітися з родичами і друзями зі всієї Польщі.

Варто зазначити, що в багатьох регіонах України святкування Маланки мають найрізноманітніші форми. Основою завжди має бути карнавал, перевтілення у різні комічні постаті. У частині України у цей вечір також щедрують, а вранці, 14 січня на Новий рік хлопці засівають і віншують.

Related Posts