Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Протест під посольством Росії напередодні 81-х роковин нападу на Польщу

Головною метою демонстрації було нагадати про совєтські злочини та вшанувати пам’ять їхніх жертв

Перед воротами Посольства Російської Федерації у Варшаві відбулася демонстрація, яку зорганізували Товариство вільного слова та Клуби видання «Gazeta Polska». Головною метою зібрання увечері 16 вересня було нагадати про совєтські злочини та вшанувати пам’ять їхніх жертв. Учасники демонстрації мали біло-червоні прапори і співали патріотичні пісні., передає Польське радіо.

Співорганізатор демонстрації, голова варшавського Клубу видання «Gazeta Polska», а за часів Польської Народної Республіки активіст демократичної опозиції Адам Боровський звернув увагу, що річниця 17 вересня, тобто нападу СРСР на Польщу, менш присутня у свідомості поляків, ніж 1 вересня. Він додав, що такі демонстрації відбуваються уже кілька років, а метою є, зокрема, піклування про історичну правду. «Ми сказали собі, що поки живемо, будемо сюди приходити і нагадувати господарям Кремля, що вони є відповідальними за те, що почалася Друга світова війна. Уже протягом кількох років президент Росії Владімір Путін намагається змінити історію», – сказав Адам Боровський.

Серед банерів на демонстрації вирізнявся один, де зображено кордони Польщі, а на них газопровід, підписаний «Nord Stream 2», який з одного боку тримав Гітлер, а з другого – Сталін.

Головний редактор тижневика «Gazeta Polska» Томаш Сакєвич зазначив, що протест має подвійне значення, позаяк, з одного боку, відзначає роковини нападу СРСР на Польщу, а з другого – засуджує нинішні дії Росії. «За моєю спиною – транспарант, на якому мовиться про те, наскільки небезпечно вести закулісні розмови з росіянами та про намагання домовлятися понад головою Польщі, також у Європі, з тоталітарним режимом. Кожен, хто це робить, кожен, хто сьогодні підтримує Москву, насправді служить режиму (який вдається до геноциду), і повинен про це пам’ятати», – сказав Томаш Сакєвич.

Влада СРСР в офіційній дипломатичній ноті від 17 вересня 1939 року повідомила, що причиною входження Червоної армії до Польщі була необхідність «взяти під опіку» жителів Західної України та Білорусі. Совєтське керівництво визнало, що в результаті нападу Третього Рейху польська держава перестала існувати. Насправді агресія була результатом секретного додаткового протоколу в пакті Молотова-Ріббентропа. У документі, підписаному 23 серпня 1939 року між СРСР і Третім Рейхом, описано подробиці спільного нападу та поділу Другої Речі Посполитої.

Related Posts