Новини Міжмор'я Польща Співробітництво США

Сьогодні офіційна реактивація 5-го корпусу армії США у Польщі

У Познані формують Передове командування 5-го корпусу армії США, підрозділу, який буде відповідати за командування Збройними силами США, розташованими на східному фланзі НАТО

Реактивація 5-го корпусу є важливим днем ​​для польсько-американських відносин. Це є доказом того, наскільки важливим для нас є союз із Польщею, – наголосила посол США в Польщі Джоржетт Мосбахер, передає Польське радіо.

Оборонне співробітництво зі США вийшло на новий, вищий рівень, – заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

Передовий командний пункт відновленого 5-го корпусу США повинен включати приблизно 200 солдатів. Перші прибудуть до Польщі в жовтні і будуть займатися оперативним плануванням та управлінням ротаційної присутності американських сухопутних військ в Європі. Наразі Познань був осередком передового командування 1-ї піхотної дивізії США.

Про створення Передового командування 5-го корпусу в Польщі було повідомлено в угоді, яку у Варшаві 15 серпня підписали міністр оборони Польщі Маріуш Блащак та державний секретар США Майк Помпео.

Угода сприяє розміщенню в Польщі більшої кількості американських військ, кількість яких – згідно з минулорічними деклараціями президентів обох країн – повинна збільшитися приблизно до 5,5 тисяч.

Угода також передбачає можливість подальшого збільшення присутності збройних сил США в Польщі та організації масштабніших, ніж досі, військових навчань армії США. Завдяки військовій інфраструктурі, яка буде підготовлена Польщею, у разі можливої загрози можна буде негайно розмістити над Віслою додаткові сили, забезпечуючи загальну присутність до 20 тисяч американських солдатів.

Related Posts