Новини Міжмор'я Позиція Про Україну США

Конституційна криза в Україні викликає дедалі більшу стурбованість – посольство США

Міжнародні партнери України закликають українських політиків об’єднатися і шляхом діалогу знайти розв’язання ситуації, пов’язаної з рішенням Конституційного суду стосовно електронного декларування.

Як передає Укрінформ, про це повідомило у Твіттері посольство США в Україні.

“З дедалі більшою стурбованістю США, Велика Британія, Канада, ЄС, Японія та Німеччина стежать за останніми подіями, пов’язаними з рішенням Конституційного суду. Ми закликаємо усі сторони об’єднатись у діалозі, прийняти цей виклик та знайти рішення кризи”, – йдеться у повідомленні.

Дипломати зазначили, що це потрібно для відновлення віри людей у те, що держава здатна як боротися з корупцією, так і продовжувати закріплений Конституцією України європейський та євроатлантичний курс.

Як повідомлялось, в Україні виникла конституційна криза після того, як 27 жовтня Конституційний Суд на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

28 жовтня НАЗК на виконання рішення КСУ закрило доступ до Реєстру е-декларацій. В Агентстві заявили, що судді КС ухвалили це рішення у власних інтересах, оскільки відомство виявило у кількох із них ознаки декларування недостовірної інформації.

29 жовтня Президент скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці й обороні країни.

30 жовтня глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про відновлення довіри до конституційного судочинства”, яким пропонується визнати, що рішення Конституційного суду від 27 жовтня 2020 року є “нікчемним” (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів. Окрім того, передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним цього рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.

Related Posts