Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я

Литва закликає країни ЄС зупинити дію довгострокових віз росіян до закінчення війни 

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав країни Євросоюзу скасувати дію довгострокових шенгенських віз, видані країнами ЄС росіянам, принаймні до закінчення війни в Україні.

Про це він написав у колонці для видання Politico, пише “Європейська правда”.

Ландсбергіс зазначив, що ті члени ЄС, які продовжують видавати росіянам туристичні візи, не лише ігнорують усі звірства, скоєні Росією щодо українців, а й фактично запрошують російських туристів до країн Балтії.  

Оскільки авіасполучення з Росії до Європи зараз дуже обмежене, країни Балтії стали головним пунктом перевалки для тих, хто подорожує до Європи з Росії та Білорусі. На литовських курортах є багато російських туристів, які в’їхали в країну за візами інших членів ЄС.

“Естонія, Латвія та Литва не бажають приймати гостей із Росії, які здебільшого підтримують путінську війну – принаймні до остаточної перемоги України. І ця суперечність згодом може призвести до розколу між країнами, які продовжують видавати туристичні візи, та тими, що вже припинили це робити”, – наголосив міністр. 

Він зазначив, що росіянам вже видано велику кількість багаторазових віз терміном дії від трьох років і більше. Це означає, що навіть без видачі нових віз значній кількості туристів все одно буде надано можливість насолоджуватися європейським стилем життя, який, на думку влади Росії та Білорусі, слід зневажати і навіть боротися з ним.

“Ми маємо знайти спільне та ефективне рішення, щоб зробити заборону на видачу віз максимально ефективною. І вона повинна включати чітке “ні” російським і білоруським туристам, що б набуло чинності негайно; відкликання вже виданих довгострокових багаторазових віз принаймні до закінчення війни; та постійний прийом тих, хто шукає притулку, а не європейського відпочинку”, – зазначив Ландсбергіс.

Нагадаємо, міністри закордонних справ Євросоюзу на зустрічі 31 серпня обговорять візові обмеження для росіян на тлі війни в Україні. 

Естонія з 18 серпня припинила пропускати російських громадян з шенгенськими візами, які видала країна.

Раніше Фінляндія вирішила з вересня скоротити видачу віз росіянам на 90%.

Related Posts