Аналітика Інші Новини Міжмор'я

У Словаччині розділилися думки щодо планів Брюсселя покарати Угорщину на 7,5 млрд євро

Серед політиків Словаччини розділилися думки з приводу планів Брюсселя не виділяти Угорщині 65% коштів за трьома програмами з ключового фонду ЄС через проблеми з верховенством права.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє Euractiv.

Роберт Фіцо, який раніше тричі був прем’єром, назвав пропозицію “маячнею” та вважає, що це пов’язано з позицією Угорщини щодо війни РФ проти України. 

“Якби я зараз був прем’єром Словаччини, я би ветував це рішення”, – сказав він. 

Спікер парламенту Борис Коллар погодився з позицією Фіцо, зазначивши, що хоч він не в усьому погоджується у політиці угорського прем’єра Віктора Орбана, той є демократично обраним лідером і ЄС не має допустити прецеденту такого покарання. 

Водночас, прем’єр Едуард Гегер зауважив, що пропозицію Єврокомісії неможливо ветувати.

“Цю пропозицію Єврокомісії неможливо ветувати, рішення буде прийматися кваліфікованою більшістю, коли сплине крайній термін 1 місяць. Ми готові підтримати відтермінування на ще два місяці, щоби дати Угорщині більше часу на переговори”, – зазначив Гегер.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава виступає проти намірів Брюсселя фінансово покарати Угорщину.

Нагадаємо, Європейська комісія в неділю рекомендувала не виділяти Угорщині 65% коштів за трьома програмами з ключового фонду ЄС через проблеми з верховенством права. Водночас, Єврокомісія заклала основу для можливого компромісу, який дозволить Будапешту зберегти гроші. 

Для Брюсселя рекомендація Раді ЄС застосувати це покарання проти Угорщини є наступним кроком у процесі санкційного механізму, який він запустив проти Угорщини в квітні через проблеми з верховенством права. Механізм дозволяє Брюсселю накладати фінансові санкції на країни-члени “для захисту бюджету”, якщо вони порушили основні цінності ЄС. 

Про можливі наслідки покарання ЄС для прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана дивіться  у відео на нашому Youtube-каналі, або читайте в статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Покарання для Угорщини. Коли ЄС зможе позбавити права вето антизахідний уряд Орбана.

Related Posts