Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я

Митрополита Естонської церкви мп викликали до МВС після заяв патріарха кирила

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс викликав до міністерства предстоятеля Естонської православної церкви московського патріархату митрополита Євгена для бесіди на тему нещодавніх заяв глави рпц, які заохочують війну проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

«Насамперед, що стосується цих заяв (патріарха кирила, – ред.) у росії, то йдеться про по-справжньому страшні речі. Це схоже на деякі терористичні ісламістські держави, в яких релігійні лідери закликають до насильства, війни та вбивств. Це те, що ми в Естонії засуджуємо і не допустимо», – заявив Ляенеметс.

«Ми очікуємо, що митрополит (Євген, – ред.) чітко заявить, що він дистанціюється від цих заяв. І що російська православна церква, яка підпорядковується москві, тут в Естонії таку діяльність не підтримає. І ми сподіваємось побачити митрополита в міністерстві вже у вівторок», – пояснив глава МВС.

Напередодні глава рпц патріарх кирило заявив, що у війні проти України російські солдати виконують своє покликання та обов’язок перед батьківщиною та суспільством, тому їхні дії можна порівняти з «самопожертвою». За словами кирила, загиблим солдатам рф будуть прощені всі їхні гріхи. 27 вересня кирило у проповіді після літургії у храмі Христа Спасителя заявив про важливість духовної мобілізації, яка, за його словами, має допомогти “повному примиренню росії та України”. При цьому “примирення” в розумінні рпц не має йти шляхом “небезпечних компромісів”.

Після початку повномасштабної російської агресії проти України, у березні, митрополит Євген в інтерв’ю естонському TV не заперечував, що рф вторглася на територію України, але не став засуджувати її керівництво за розв’язану війну, пославшись на різні трактування агресії.

Через позицію патріарха кирила Українська православна церква мп наприкінці травня проголосила незалежність від московського патріархату.

У вересні сейм Латвії підтримав ініціативу президента країни Егілса Левітса про надання Латвійській православній церкві незалежності.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста і села України, вбивають мирне населення. Паралельно кремль посилює політичний режим усередині країни.

Related Posts