Грузія/Вірменія

Грузія – новий Кіпр для росії

Журнал “Форбс” оцінив Грузію як “новий Кіпр” з погляду права на тимчасове проживання для громадян росії, передає Грузия Online.

«У Грузії мінімальний бюджет купівлі нерухомості, що дає право на ВНП, – $100 000.

Такий ВНП потребує щорічного підтвердження факту володіння майном, — пояснює член асоціації AREA Віктор Садигов. — Для підтвердження вартості може знадобитися не лише договір купівлі-продажу вашої власності, а й отримання укладання спеціальної служби оцінювачів. Для реального отримання ВНП потрібно не тільки купити квартиру, а й підтвердити, що ви живете на території Грузії якийсь час, бажано не менше шести місяців, що у вас відкриті тут рахунки і є бізнес, що реально працює».

«У програмі ВНП Грузії об’єктом інвестування може бути як житлова, так і комерційна нерухомість, — уточнює Мілішенкова. — Для участі у програмі право власності на об’єкт має бути зареєстроване у Публічному реєстрі, а його вартість підтверджена укладанням сертифікованого Мін’юстом оцінювача. Оцінка новобудов відбувається на стадії готовності. У вартість включають оздоблення, меблі та техніку, тому квартири в новобудовах Грузії часто здаються з повною обстановкою».

“При цьому громадяни росії можуть перебувати в Грузії протягом одного року без отримання посвідки на проживання, і посилювати візові вимоги влада поки не має наміру”, – уточнює партнер Intermark Real Estate Ірина Мошева.

«Після 10 років постійного проживання та володіння нерухомістю в країні можна оформити безстроковий ВНП, – пояснює Мілішенкова. — При інвестиціях у нерухомість на суму понад $300 000 ВНП видається одразу на п’ять років, а після закінчення терміну можна оформити статус резидента безстроково. Для отримання резидентства інвестору потрібно п’ять років зберігати у власності нерухомість загальною вартістю понад 300 000 доларів». Резидентство дає можливість за бажання звернутися за отриманням громадянства.

За даними Tranio (є у розпорядженні Forbes), середня вартість метра в квартирах Грузії на 1 листопада 2022 року досягла €1350, тоді як рік тому цей показник становив €1050. «Номінальне зростання цін у євро за рік склало 29%. Але з огляду на ослаблення євро до світових валют реальне подорожчання можна оцінити в 5-7%», — пояснює Мілішенкова. Середня ціна квартири в Грузії зараз становить €126 600, рік тому – €95 200.

За даними Tranio, попит росіян на нерухомість у Грузії за підсумками трьох кварталів 2022 року зріс на 149% порівняно з аналогічним періодом 2021 року. За той же період медіанний бюджет на купівлю нерухомості в Грузії підвищився з €57 000 до €100 000. ».

Related Posts