Інші Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Посол РП у Німеччині: Польща не хоче діяти окремо у справі озброєння України

За словами Даріуша Павлося, рішення щодо надання Україні винищувачів має бути одноголосним з боку західних союзників, і Польща не хоче діяти окремо у цій справі, передає Польське радіо.

«Щодо винищувачів для України, то Польща не хоче діяти окремо. Таке рішення має бути ухвалене західними союзниками одноголосно, і для цього мають бути використані різні можливості консультацій. Політика вагань і зволікань не має ефекту», — заявив Даріуш Павлось, посол Польщі в Берліні, в інтерв’ю газеті Frankfurter Rundschau.

Як підкреслив посол, Польща є великим союзником України. «З моменту жорстокої атаки з боку Росії рік тому ми прийняли понад три мільйони українських біженців, а також з самого початку допомагали у постачанні військової техніки», — додав він.

Павлось також нагадав, що наразі Польща поставила в Україну 250 танків, в основному російські Т-72, ​​виготовлені за ліцензією в Польщі. «Незабаром ми відправимо ще 60 танків, а ще передамо 14 танків “Леопард”. Ми повністю прагнемо продовжувати цю підтримку на всіх можливих рівнях. Про це також заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький у німецьких ЗМІ», — сказав Даріуш Павлось.

«Щодо винищувачів, то Польща не хоче діяти окремо. Ми вважаємо, що таке рішення має бути ухвалене західними союзниками одноголосно. На нашу думку, різноманітні можливості консультації слід використовувати якнайшвидше. Політика вагань і зволікань, як це було з танком Leopard 2, є контрпродуктивною. У нас є приказка: швидко даєш — двічі даєш», — прокоментував посол.

Він також нагадав, що до Мюнхенської конференції з безпеки, яка відбудеться 17-19 лютого, залишився кільканадцять днів. «Ми запропонували главам держав і урядів, які там зберуться, не тільки обговорити це питання, а й прийняти рішення. Ми віримо, що президент Польщі Дуда, президент Франції Макрон і канцлер Шольц могли б зустрітися там у формулі Веймарського трикутника, щоб показати, що найважливіші європейські прихильники України солідарні», — пояснив Павлось. Він також підкреслив, що польська сторона «завжди готова до двосторонніх розмов з Німеччиною».

«Польща має кілька десятків радянських винищувачів, як МІГ-21, так і СУ-22. Але, як я вже сказав, ми хочемо єдиного підходу до цього питання з нашими партнерами в ЄС і НАТО», — сказав посол.

Відповідаючи на запитання про «слушний час» для українсько-російських переговорів, Павлось підкреслив, що відповідь на це питання належить не Польщі й не Німеччині; а Україна має приймати рішення з цього приводу.

«Не можна вести переговори на російських умовах, а тільки на українських. Ми не повинні тиснути чи протегувати українську сторону в цьому питанні. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб підтримати Україну, щоб вона сама визначила для себе цей момент. У будь-якому випадку російські війська повинні вийти з окупованих територій», — пояснив посол.

Він визнав, що Польща стала «оплотом Заходу проти Росії, а також проти Білорусі». «Зрозуміло, що ми допомагаємо нашим сусідам захиститися від агресії. Росія становить загрозу не лише для Польщі, а й для країн Балтії та Молдови. І Білорусь теж досі небезпечна, згадайте, як режим у Мінську у 2021 році незаконно стягував до нашого кордону маси біженців», — додав посол.

За його словами, Путін не зацікавлений домовлятися з Україною. «Він хоче розширити свою імперію і увійти в історію Росії як один із наймогутніших царів. Ми не можемо цього допустити. Польща є частиною широкої коаліції в цьому питанні, і ми б хотіли, щоб ця коаліція існувала не лише на папері, але й була активною», — резюмував посол Польщі в Німеччині Даріуш Павлось.

Related Posts