Балтія Новини Міжмор'я Про Україну Співробітництво

У столиці Естонії провели вечір української поезії

У Таллінні Асоціація українських організацій в Естонії провела до Дня захисників України та Дня українського козацтва мистецький вечір «Україна у віршах».

Як передає Укрінформ, про це Асоціації повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

«Це був насправді особливий вечір – ми навіть не очікували, що в Таллінні проживає стільки талановитих українців! В залі будинку Братства Чорноголових, мабуть, ніколи не лунало такої кількості української поезії… Тараса Шевченка, Василя Стуса, Павла Тичини, Ліни Костенко, Сергія Жадана, Лали Тарапакіної, Олени Левченко та багатьох інших видатних і маловідомих авторів», – йдеться в дописі.

Твори класиків та поетів сучасності прозвучали з вуст Ольги Краснопольської, Сергія Олійника, Альни Ємельяненко, Інни Гордієнко, Наталії Шевченко, Павла Сотула, Анастасії Козачок, Володимира Лапшова, Інни Назарець, Андрія Анісімова, Ольги Жеглової, Любові Лаур.

Вечір розпочався з презентації мистецького проєкту Ольги Краснопольської з Кропивницького «Друзки болю і віри: Графічні мальовані та віршовані композиції з «рожевого скетчбуку». Ольга присвятила свої поезії та малюнки до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. В етюдах та віршах Ольги кожен з присутніх відчув свою частину болі, свою частину втрат.

«Велике враження справило на всіх присутніх декламування вірша Сергія Жадана «Візьми лише найважливіше», який прозвучав українською мовою та мовою «бангла» у виконанні директорки з комунікацій Асоціації українських організацій в Естонії Інни Гордієнко та громадянки з Бангладеш Shameema. Дівчина навчається в Таллінському університеті та Естонській академії мистецтв і захоплюється українською літературою. Вона переклала на свою мову вищезгадану поему Жадана і з радістю долучилася до читання віршів на українському вечорі», – розповіли в Асоціації.

Також всіх вразили глибокі та проникливі вірші про війну поетеси Аліни Ємельяненко, яка вже влаштовувала читання своїх поезій в Таллінні і подарувала організаторам власну збірку.

Вірші лунали під акомпанемент піаністки Ганни Харченко, яка прикрасила цей вечір чудовою грою на фортеп’яно. Також чудові музичні композиції для «Україна у віршах» прозвучали у виконанні баяніста Тарас Музичка та співачок Вікторії Пахолко, Лариси Коваленко та Наталії Цвік.

Асоціація подякувала будинку Братства Чорноголових Mustpeade maja за гостинність, компанії Wines From Ukraine, які пригощали всіх гостей вечора українськими винами, ведучому вчора Сергію Олійнику – засновнику Stand up from UA, компанії Лара Крофт та Kryachkova Inna, які представили на заході свої чудові вироби – українські прикраси. А також всій команді та волонтерам Асоціації українських організацій за допомогу в організації та проведенні події.

Нагадаємо, у липні Посол України Максим Кононенко зустрівся з головою правління Асоціації українських організацій в Естонії Володимиром Паламарем і директоркою з комунікацій Асоціації Інною Гордієнко й обговорив питання допомоги Україні та українським переселенцям.

Related Posts