Інші Новини Міжмор'я Польща

Польща закликала Китай не надавати жодної підтримки російському агресору

Варшава закликала Пекін не надавати політичну, економічну та військову підтримку Росії як країні-агресору.

Про це йшлося під час зустрічі у Варшаві заступника глави МЗС Польщі Владислава Бартошевського із спецпредставником уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм, передає Укрінформ із посиланням на польське зовнішньополітичне відомство.

Як зазначається, Варшава стала однією з кількох столиць, які відвідала китайська делегація в рамках консультацій з деякими європейськими країнами, а темою розмови була російська агресія проти України.

Підкреслюється, що польська сторона наголосила: агресія Росії проти України залишається ключовим викликом регіональній та глобальній безпеці. Варшава підкреслила необхідність відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах та утриманні від погроз застосування сили як основи для мирного врегулювання конфлікту.

“Польська сторона також зазначила, що підтримка жертв нападу є не лише правом, але й обов’язком усіх членів міжнародного співтовариства, особливо постійних членів Ради Безпеки ООН. Вона закликала китайську сторону не надавати політичну, економічну та військову підтримку Росії як агресору”, – йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Заступник міністра Бартошевський наголосив на відсутності згоди на будь-які спроби виправдати агресію “обґрунтованим занепокоєннями щодо безпеки”.

Польська сторона також засудила погрози застосування ядерної зброї з боку Росії та мілітаризацію Запорізької АЕС на незаконно окупованій російськими військами території України. На думку Польщі, ці дії “створюють небезпечний прецедент і можуть мати негативні наслідки не лише для Східної Європи, а й для всієї міжнародної спільноти”.

Під час зустрічі підкреслювалось, що Польща цінує протидію Китаю російським загрозам і розраховує на конкретні дії, в тому числі для забезпечення ядерної безпеки в Україні, зокрема в межах заходів Міжнародного агентства з атомної енергії. Заступник міністра Бартошевський також звернув увагу на відверто негативний вплив Росії на продовольчу безпеку країн, що розвиваються.

Своєю чергою Лі Хуей зазначив, що Китай не є стороною конфлікту, а ситуація в Україні не служить чиїмось інтересам. Він наголосив на готовності Китаю підтримувати сторони тривалого конфлікту у досягненні консенсусу та анонсував продовження консультацій з міжнародними партнерами.

Як передавало агентство, віцепрем’єр-міністр – міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський у коментарі агентству підкреслив, що відносини України і Польщі у сфері кібербезпеки є “на дуже хорошому рівні”, Варшава розглядає варіанти поглиблення співпраці з Києвом у цій сфері, готується зустріч на рівні профільних віцепрем’єрів.

Related Posts