Балтія Новини Міжмор'я

Президент Литви Науседа переміг у другому турі виборів

Ґітанас Науседа обіцяє продовжувати свою політику як на міжнародній, так і на внутрішній арені, передає Польське радіо.

Президент Литви Ґітанас Науседа був обраний на другий термін. У другому турі виборів він набрав майже 75 відсотків голосів і переміг прем’єр-міністерку Інґріду Шимоніте, яку підтримали близько 24 відсотків виборців. Явка виборців склала 49,5%.

Після підрахунку голосів виявилося, що Ґітанас Науседа отримав більшу підтримку, ніж п’ять років тому, коли він також змагався з Інґрідою Шимоніте у другому турі президентських виборів. Президенту Литви 60 років, він економіст за освітою і має ступінь доктора філософії в галузі суспільних наук. Він є проєвропейським політиком і давно прагне посилити безпеку в країнах Балтії. На виборах балотувався як незалежний кандидат.

Ґітанас Науседа обіцяє продовжувати свою політику як на міжнародній, так і на внутрішній арені.

«Наші найважливіші союзники залишаються незмінними: США, Німеччина, Польща, балтійські сусіди. У нас однакові погляди на питання надання допомоги Україні та на загрозу з боку Росії», — заявив він.

Прем’єр-міністерка Інґріда Шимоніте привітала Ґітанаса Науседу з перемогою й оголосила, що залишиться на посаді очільниці уряду.

Цього року литовці підуть на вибори ще двічі. 9 червня відбудуться вибори до Європейського парламенту, а восени — парламентські вибори.

Related Posts