Балтія Новини Міжмор'я

Почув – розповів. Як буде працювати новий латвійський закон про інформаторів

1 травня в Латвії набирає чинності закон про інформаторів (Trauksmes celšanas likums). Тепер в країні з’явиться механізм, який дозволить інформувати компетентні структури про можливі правопорушення, а також захищати тих, хто передає цю інформацію, передає “DELFI”.

Про що взагалі мова?
Про те, що люди, які повідомляють про потенційні правопорушення (whistleblowers, інформатори), повинні бути захищені. Це загальний тренд для всього Євросоюзу: 16 квітня Європарламент майже одностайно підтримав принципи захисту інформаторів. На національному рівні захист діє в десяти країнах ЄС. Латвія – з 1 травня – стала одинадцятою.

Як це буде працювати?
У всіх державних і муніципальних структурах, а також приватних організаціях, де працює понад 50 співробітників, повинна бути введена система інформування про порушення на робочому місці. Вона потрібна для того, щоб співробітники могли без побоювань повідомляти про порушення, і їм повиннаий бути гарантований захист. Рекомендації по створенню внутрішньої системи – тут.

Детальна інформація, в тому числі форма для подачі заяви та контакти компетентних організацій, опубліковані на сайті www.trauksmescelejs.lv. У кожній організації буде визначений конкретна людина, яка відповідає за прийом таких сигналів. Якщо людина не знає, до кого конкретно звернутися, вона може зв’язатися з Держканцелярією – там буде відкритий контактний пункт для інформаторів.

Компетентні установи повинні письмово проінформувати інформатора про хід перевірки отриманої інформації протягом двох місяців.

Це анонімно?
В рамках закону – ні. Інформація про інформаторів потрібна для підтримки зворотнього зв’язку, в тому числі і для того, щоб забезпечити йому захист.

Коли можна піднімати тривогу?
Якщо людина стикається з загрозою інтересам суспільства. наприклад:

-корупція, шахрайство, розтрата державних коштів;
-порушення публічних закупівель, конкуренції, ринку фінансів і капіталу;
-порушення норм безпеки праці, будівництва, навколишнього середовища, охорони здоров’я та якості продукції;
-порушення норм суспільної безпеки і прав людини.
Закон не поширюється на рішення приватних суперечок або конфлікти навколо особистих інтересів.

Якщо я вдарю на сполох, як мене можуть захистити?
Передбачається, що система буде захищати інформаторів, у яких можуть виникнути неприємності. Їх ідентичність буде під захистом; крім того, держава обіцяє юридичну допомогу, звільнення від юридичної відповідальності, компенсацію шкоди (в тому числі і моральної), консультації та інші можливості.

Related Posts