Аналітика Грузія/Вірменія Експертна думка Новини Міжмор'я Про Україну США

Забезпечення суверенітету Грузії і України істотні для європейських і американських інтересів – конгресмен США

У Палаті представників США відбулося слухання підкомітету Європи на тему: «Підрив демократії: інструменти стримування політичного впливу Кремля» (Undermining Democracy: Kremlin Tools of Malign Political Influence), передає “Грузія Online”.

На слухання були запрошені старший директор Центру дипломатії і глобальної взаємодії Піна Байдена Майкл Карпентер; старший науковий співробітник Фонду Маршалла США і директор Альянсу забезпечення демократії Лаура Розенберг; директор Європейського центру стратегічних і міжнародних досліджень Хезер Конлі; президент Європейського центру аналізу політики Пітер Доран.

За повідомленням прес-служби МЗС Грузії, запрошені на слухання гості і конгресмени засудили агресивні дії Росії, в тому числі окупацію територій Грузії і України. Вони наголосили на важливості прийняття ефективних заходів у відповідь на втручання агресивних дій Росії, включаючи окупацію територій, пропаганду і дії, які підривають демократичні інститути і обговорили кроки на втручання іноземних держав у вибори і шляхи їх реалізації.

«Не думаю, щоб хтось в цій кімнаті заперечував, що Росія під керівництвом пана Путіна є дестабілізуючим фактором в світі. Росія розвинула певні інструменти для здійснення впливу на демократичні країни в світі, і показала бажання використовувати їх. Коли Путін намагається маневрувати, він чекає, щоб побачити реакцію міжнародного співтовариства, а коли нічого не відбувається, він здійснює ескалацію ситуації. У цьому плані одним з перших інструментів, розвинених Кремлем, було вторгнення в Грузію і Україну під приводом захисту етнічного російського населення. Відкриті бойові дії між Росією і Грузією почалися в 2008 році. До цього Путін використовував як привід для російської інтервенції роздачу російських паспортів в Грузії. Обидві країни, Україна і Грузія, з дня завоювання незалежності, є надійними союзниками США. Забезпечення їх територіальної цілісності є істотним », – заявив співголова комітету підкомітету Європи комітету з міжнародних справ Палати представників США Адам Кінзінгер (республіканець – штат Іллінойс).

Голова підкомітету з міжнародних справ Палати представників США Біл Кітінг (демократ – штат Массачусетс) також говорив про окупацію регіонів Грузії і України Росією.

За словами старшого директор аналітичного Центру Байдена Майкла Карпентера, Кремль без коливань використовував військову силу для досягнення своїх геополітичних цілей, як ми бачили це в разі Грузії в 2008 році і України в 2014 році.

«Однак тепер уже і вони можуть визнати (принаймні, деякі з кремлівських стратегів), що навіть успішні військові дії можуть закінчитися стратегічною поразкою. Після військових операцій Росії проти Грузії і України обидві країни побачили Кремль, як посиленого ворога. Це – одна з причин, по якій президент Путін перейшов до операцій таємного впливу або «активних заходів» для досягнення геополітичних цілей. Метою подібних заходів є заподіяння болю або ослаблення супротивника, який можливо повністю не відчуває, що знаходиться під атакою », – йдеться в письмовому звіті Майкла Карпентера.

Related Posts