Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я

Комітет міністрів Ради Європи задовольнив вимогу міністерства юстиції Грузії у справі про депортованих з Росії

Комітет міністрів Ради Європи розділив позицію міністерства юстиції Грузії і на найближчому засіданні обговорить справу про депортованих з Росії з процедурою посиленого нагляду, – про це повідомляє міністерство юстиції Грузії, передає “Грузія online”.

Справа стосується виконання рішення Страсбурзького суду, згідно з яким Російську Федерацію зобов’язали виплатити компенсацію в розмірі 10 мільйонів євро жертвам масової депортації з Російської Федерації та грубого порушення прав людини восени 2006 року.

Міністерство юстиції Грузії звернулося до Комітету міністрів Ради Європи 2 травня. З урахуванням того, що Росія не заплатила покладену на неї судом суму в установлений тримісячний термін (до першого травня 2019 року), Грузія зажадала від комітету розглянути справу з процедурою посиленого нагляду і провести дебати. Комітет також попросили отримати від Росії офіційне пояснення щодо невиконання цих зобов’язань.

Комітет міністрів повністю розділив позицію грузинської сторони і так як уряд Росії не представив комітету аргументацію в зв’язку з невиконанням рішень Страсбурзького суду, дебати по т.зв. справі про депортованих призначені на найближче засідання », – йдеться в інформації міністерства юстиції.

Велика палата Європейського суду з прав людини оголосила рішення по т.зв. справі про депортованих 31 січня 2019 року, згідно з яким Грузія виграла у Росії тяжбу за частиною компенсації. Страсбурзький суд зобов’язав Російську Федерацію виплатити компенсацію в розмірі 10 мільйонів євро на користь Грузії. Ця сума буде розподілена по жертвам масової депортації з Російської Федерації та грубого порушення прав людини восени 2006 року.

Міністерство юстиції Грузії заявляє, що в рамках Комітету міністрів Ради Європи, разом з міністерством закордонних справ, міністерство юстиції вживатиме всіх заходів, щоб Російська Федерація виконувала зобов’язання, покладені Страсбурзьким судом.

Related Posts