Аналітика Про Україну Співробітництво США

Підводі камені україно-американських відносини для президента Зеленського

В минулого українського президента Петра Порошенка теплі відносини з Сполученими Штатами не склалися через спроби української сторони підтримати конкурентку Дональда Трампа Гілларі Клінтон на президентських виборах 2016 року. Але новий український гарант Володимир Зеленський, очевидно, також стоїть на не дуже сприятливому ґрунті для розвитку співпраці зі США.

 Американський інтерес

Ще до офіційного обрання Зеленського на президентську посаду, він отримав недвозначні сигнали від Заходу, які значно перевищували його тогочасний статус – кандидата в президенти. А саме кандидата Зеленського, між першим і другим туром виборів, було запрошено на зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном у Париж, а у Вашингтон вирушив керівник виборчого штабу Зеленського, а нині в.о. голови СБУ Іван Баканов. Ще перед другим туром виборів відбулась телефонна розмова Зеленського з держсекретарем США Майком Помпео. До того ж президент Трамп був одним з перших, хто зателефонував щоб привітати Зеленського.

Така увага американських політків щодо нового українського керманича  пояснювалася кількома факторами. Зокрема, українська журналістка, представниця аналітичного центру “Нова Європа”Альона Гетьманчук, зазначає, що Трамп  міг чекати перемоги Володимира Зеленського, “бо, по-перше, за Порошенком в очах Трампа завжди тягнуся шлейф втручання України у вибори-2016 на боці Гілларі Клінтон. Американський президент ніколи про це не забував, попри спроби Києва створити видимість зворотнього.  По-друге, перемогу Зеленського чимало хто у Вашингтоні вважав шансом для розблокування  діалогу США з Росією.

Крім того, за словами експертки, “Україна під впливом особистого адвоката Трампа Рудольфа Джуліані швидше зацікавила Трампа як джерело компромату на опонентів у президентських перегонах, тож йому важлива його готовність постачати й легітимізувати цей компромат. Особливо, якщо за результатами праймеріз кандидатом  від Демократичної партії стане Джо Байден. Зокрема, інформації щодо розслідування діяльності компанії “Бурісма”, членом правління якої донедавна був син Байдена Гантер. Важливість України для “неформального” Вашингтона зводиться до бажання використати Україну у внутрішньому політичному порядку денному” – зазначає Гетьманчук.

“Токсичний” Коломойський

Водночас, оточення нового українського президента виявилося втягнутим у скандал та конфлікт з американцями, наближеними до адвоката Трампа Рудольфа Джуліані. Громадяни США Лев Парнас та Ігор Фруман поскаржилися на Коломойського юристу Джуліані, який багато в чому формує вплив на сприйняття Трампом фігури Володимира Зеленського.

Одразу після погрозливих заяв Коломойського вивести клієнтів Джуліані на чисту воду, адвокат Трампа різко відреагував у соцмережах, назвавши це погрозами на адресу американських громадян, і фактично закликав Зеленського заарештувати Коломойського. Певна “токсичність” Коломойського та негативна думка про нього Рудольфа Джуліані спричиняють засудження оточення нового українського президента американськими політиками та експертами. Коломойський сьогодні є  однозначно негативним персонажем для вашингтонських політиків у Білому Домі. “Як ми можемо ставитися до людини, яка вкрала в українського народу понад 5 млрд доларів?”, – зауважив в одній з розмов представник американського уряду.

Водночас, за словами журналістки Альони Гетьманчук, голова американської делегації та міністр енергетики Рік Перрі під час зустрічі з Зеленським у день інавгурації окремо наголосив на небажаності для США призначення на посаду глави президентської адміністрації колишнього адвоката Коломойського – Андрія Богдана. Незадоволення з цього приводу висловив і Курт Волкер. Тож цілком можливо, що ставлення США до України з новим президентом буде не більш приязне, аніж за попереднього гаранта.

А де ж посол?

На фоні цієї ситуації непростою проблемою стало призначення послів. Зеленський вже звільнив діючого посла України в США, адже Валерій Чалий сприймався як близький соратник Порошенка. Натомість, призначення та пошук нової кандидатури досі не вирішені. У свою чергу США призначили Вільяма Тейлора тимчасовим повіреним США в Україні, який вже був раніше послом в нашій країні. Він добре знає Україну та вміє вирішувати найгостріші питання в приязній, партнерській манері.

Паралельно команда новообраного українського президента інтенсивно готується до візиту у США, а Вашингтон певний час навіть вважали напрямком для першої закордонної поїздки. Проте невдовзі стало очевидно, що такий візит не має бути затьмарено звинуваченнями оточення українського керманича з боку особистого адвоката президента Трампа. До того ж, у Вашингтоні воліють, щоб такий візит був вже після парламентських виборів в Україні. Щоб українська влада продемонструвала забезпечення проведення вільних та незалежних парламентських виборів, а також реальні кроки боротьби з корупцією.

Наразі україно-американські відносини перебувають лише на шляху до партнерства, враховуючи низку не публічних аспектів, пов’язаних з українськими компроматами та олігархами. Проблемою також є сприйняття України, деякими американськими політиками, як перешкоди у американсько-російському діалозі.  

Це в свою чергу, актуалізує потребу України у розбудові відносин у сфері співробітництва та безпеки не лише з заокеанськими партнерами, але й найближчими природними сусідами по Міжмор’ю, з якими у нас давно є спільний геополітичний інтерес.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts