Аналітика Новини Міжмор'я Польща

«Rzeczpospolita»: У Польщі не квапляться до війська

Польська армія переживає досить великий дефіцит професійських солдатів та цивільного персоналу

Міністерство національної оборони Польщі робить усе, аби привабити людей до служби у війську, позаяк є дуже багато вакансій, пише «Rzeczpospolita», передає Польське радіо.

Видання нагадує, що цього року Міністерство оборони Польщі підвищило заробітну плату солдатам та цивільним працівникам оборонного відомства. «Середня зарплатня солдатів складає нині 5530 злотих брутто (1300 євро)», – пише «Rzeczpospolita».

За словами газети, Міністерство оборони розраховує теж, що кампанія відомства під назвою «Стань солдатом Республіки Польща» збільшить число бажаючих, в основному зацікавлених службою у військах територіальної оборони, і у так званій Залізній дивізії, що саме формується на сході країни, а також у Військах захисту кіберпростору, що також створюються.

Як говориться у публікації, головним рушієм цих заходів є дефіцит персоналу в польській армії. «Його дуже добре висвітлив найновіший звіт Вищої палати контролю, яка вивчила виконання бюджету в 2018 році у частині „національна оборона”. З нього випливає, що „пересічна зайнятість у перерахунку на повну ставку в 2018 році становила 147 259 осіб”», – пише видання. Як додає «Rzeczpospolita», зайнятість була вищою, порівняно із кінцем 2017 року на 3907 осіб, тобто на 2,7%, але цього дуже мало щодо очікувань Міністерства оборони.

«Це число включає як професійних солдатів, так і цивільних працівників оборонного відомства. На кінець 2018 року у Польщі працювало 104 946 професійних солдатів. У Верховній палаті контрою додали, що вільних залишилося аж 5688 посад», – пише видання.

Не ліпше, як додає «Rzeczpospolita», виглядає зайнятість цивільного персоналу війська.

Related Posts