Аналітика Антиросійський фронт Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Польща Про Україну

У Кутах над Черемошем відзначили 80-річчя наступу совєтів на Польщу

У листі до присутніх на урочистості прем’єр-міністр польського уряду підкреслив, що нинішня Росія намагається реабілітувати агресію з вересня 1939 року

У Кутах над Черемошем відзначили 80-у річницю наступу совєтів на Польщу. У місцевому костелі Пресвятого Серця Господа Ісуса відправили богослужіння. Це саме в цьому храмі 7 вересня 1939 року відбулося урочисте богослужіння за Батьківщину, в якому взяли участь представники тодішньої польської влади: президент Іґнацій Мосціцький, маршал Едвард Ридз-Сьміґли та прем’єр-міністр Феліціян Славой Складковський, передає “Польське радіо”.

Присутній на урочистості голова Управління у справах ветеранів і репресованих Ян Каспшик нагадав, що точно 80 років тому, в Кутах, представники польської влади перед поїздкою до Румунії мали свою останню зустріч у Другій Речі Посполитій та молилися у місцевому храмі.

Листа від прем’єр-міністра Польщі відчитав директор Студіуму Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький. У листі Матеуш Моравєцький підкреслив, що нинішня Росія намагається реабілітувати агресію з вересня 1939 року, вона також намагається, як і в Україні, впливати на міжнародний порядок військово.

Звертаючись у листі до учасників заходів, польський прем’єр заявив, що декілька останніх тижнів постійно нам нагадували про найболючіші моменти у найновішій історії Польщі.

“Було сказано багато гірких слів на тему агресивної політики Третього Рейху та Радянського Союзу, що неминуче призвела до протистояння; спочатку з Польщею, а згодом до кривавої конфронтації між обома режимами. Водночас жертвами їх дій майже з перших днів Другої світової війни були усі народи Другої Республіки Польща”, – підкреслив він.

Прем’єр Моравєцький зауважив, що нинішні роковини “змушують нас переосмислити наслідки безвідповідальної політики, що проводиться в ім’я індивідуальних інтересів людей, в ім’я фальшивих ідеологій і часто звичайного прагнення до якоїсь історичної помсти”.

На його переконання, нинішні спроби Росії реабілітувати агресію з 17 вересня 1939 року і замовчування її довгорічних, трагічних наслідків – це не що інше, як спроба фальсифікації історії та захисту політику Сталіна, метою якого було домінування радянської імперії.

“Спираючись на колишні ресентименти, також сьогодні Москва повертається до спроб впливати на міжнародний лад військовою силою. Вона порушує принципи міжнародного права, права на самовизначення народів, а також поваги до суверенітету, незалежності і територіальної цілісності держав”, – наголосив у листі прем’єр.

“У цьому місці, в Україні, це особливо помітно. Саме Україна стала жертвою незаконної анексії Криму і міста Севастополь, а потім збройної агресії на теренах Луганської та Донецької областей. Бої на Донбасі вже забрали понад 13 тис. людських життів”, – написав прем’єр.

У своєму листі прем’єр-міністр звернувся до влади Російської Федерації відмовитися від спроб фальсифікувати історію, відмовитися від агресивної політики щодо сусідів та відновити реальну і конструктивну співпрацю з міжнародним співтовариством, щоб трагічна історія залишалася лише спогадами.

Матеуш Моравєцький закликав водночас міжнародну спільноту до солідарності з жертвами тих злочинів та “сьогоднішньої імперської політики Росії”.

“У цей особливий день ми закликаємо владу Російської Федерації полишити спроби фальшування історії та агресивної політики проти сусідів. Ми закликаємо відновити реальну та конструктивну співпрацю з міжнародною спільнотою, аби трагічна історія була тільки спогадами”, – написав Моравєцький у листі.

Після богослужіння в костелі в Кутах відкрито пам’ятну дошку, присвячену владі Другої Речі Посполитої.

Related Posts