Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Володимир Зеленський вважає відносини України та Польщі «дуже непоганими»

Він також сказав, що Україну та Польщу у майбутньому очікує «тільки дружба»

Відносини між Україною та Польщі нині «дуже непоганими», а майбутнім наших взаємин є тільки дружба. Про це у четвер заявив президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання Польського пресового агентства (PAP) про результати його нещодавнього візиту до Польщі і розмов із президентом Анджеєм Дудою, передає “Польське радіо”.

Зеленський спілкувався із журналістами під час 14-годинного пресмарафону, у рамках якого він зустрівся із приблизно 10-особовими групами представників ЗМІ і протягом півгодини відповідав на їхні запитання.

«Ми мали багато зустрічей з президентом Дудою, (але) я зустрічався також окремо з вашим прем’єр-міністром (Матеушом Моравєцьким) та польськими депутатами. У нас зараз налагодилися відносини, і ці відносини є дуже непогані», – сказав він.

Зеленський нагадав, що після його візиту до Польщі наприкінці серпня було відновлено діяльність двосторонньої робочої групи з важких питань у взаємовідносинах.

«Ми зробили робочу групу. І робочі групи зустрічаються з польською стороною. Скажу чесно, що я не знаю дат цих зустрічей. Вам відомо, що ми підписали із польською стороною ряд договорів. Ми маємо теж договори у газовій сфері, що для нас дуже важливо, оскільки ми шукаємо різних шляхів, що забезпечать нам енергетичну незалежність», – сказав Зеленський.

«Я думаю, це так, як ми говорили з президентом Дудою: настає час, коли ми пам’ятаємо про свою історію, ми не можемо її забути, але ми повинні сьогодні зрозуміти, що існує сучасність, сучасні країни, сучасні відносини, сучасні люди, які між собою не повинні сперечатися іноді, якщо це стосується рішення історичних складних питань з обох країн. Тому я думаю, що попереду нас очікує тільки дружба. Я впевнений у цьому», – додав він.

Під час свого візиту до Польщі Володимир Зеленський заявив, що готовий розблокувати мораторій на пошуково-ексгумаційні роботи в Україні і висловив сподівання, що польська сторона упорядкує українські місця пам’яті у Польщі. Зеленський теж запропонував Анджею Дуді побудувати на кордоні України та Польщі «спільний меморіал примирення».

Наприкінці вересня віцеміністр закордонних справ України Василь Боднар заявив, що влада у Києві позитивно відповіла на звернення Польщі про дозвіл на відновлення пошукових робіт та ексгумацій польських жертв конфліктів, котрі поховані на терені України.

Related Posts