Новини Міжмор'я Польща

Польща: попереджувальний страйк у всіх шахтах найбільшого гірничого підприємства ЄС

З 6 години ранку розпочався попереджувальний протест шахтарів у всіх шахтах Polska Grupa Górnicza у польській Сілезії. Більше демонстрацій планують провести наприкінці місяця.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Страйк триватиме дві години. Біля шахти “Вуєк” все виглядає як щодня, але поруч – два великі транспаранти з гаслом “акція протесту”. У рамках протесту шахтарі не працюватимуть під землею, а зберуться у залі.

PGG і профспілки досі не досягли згоди щодо оплати праці. Суперечка триває з кінця листопада минулого року. Лідери профспілки вимагають підвищення на 12%. Правління відповідає, що будь-які збільшення можуть бути обговорені в середині року, коли будуть відомі фінансові результати компанії за перше півріччя.

Ще одна проблема –  невизначене майбутнє шахти “Покуй”, де видобуток, на думку гірників, може закінчитися цього року. Вони вказують, що це – результат імпорту з Росії та відмова від законтрактованої сировини з боку енергетичного сектору.

Правління, в свою чергу, відповідає, що остаточних рішень з цього питання ще не ухвалено. При цьому PGG запевняє, що ніхто не втратить роботу.

Гірники також стурбовані важким становищем всієї галузі. 

На 25 лютого заплановано страйковий референдум. 28 лютого гірники з Сілезії планують провести демонстрацію у Варшаві.

Польські державні компанії більше не ввозитимуть вугілля з-за кордону, оголосив віцепрем’єр Яцек Сасін 4 лютого.

Відомо, що польським компаніям знадобиться близько 3-4 місяців, щоб виконати цю обіцянку.

Related Posts