Новини Міжмор'я Польща Про Україну

У Варшаві відбувся показ фільму «20 днів в Маріуполі»

У столиці Польщі відбувся показ документального фільму «20 днів в Маріуполі» про російську агресію проти України у перші дні війни.

Участь у закритому показі української стрічки для іноземних дипломатів та представників різних організацій, які підтримують Україну, взяли, зокрема, посол України в Польщі Василь Зварич і мер Маріуполя Вадим Бойченко, передає кореспондент Укрінформу.

У перегляді документальної стрічки взяли десятки осіб – представники іноземних посольств у Варшаві та різних організацій, які допомагають Україні.

У коментарі агентству після перегляду фільму посол України в Польщі Василь Зварич підкреслив, що світ повинен подивитися цей фільм, щоб не звикати до війни, щоб мобілізувати повну підтримку для України, щоб Україна перемогла в цій війні.

«Світ повинен бачити це як справжні докази російських злочинів проти людяності, злочинів геноциду і для того, щоб ці докази пізніше пред’явити у Гаазі або у спецтрибуналі, який ми зараз хочемо створити щодо злочинів російської агресії. Це фільм обов’язково буде одним з численних матеріалів доказової бази для того, щоб притягнути Путіна до відповідальності», – заявив Зварич.

Він додав, що українська дипломатія і громадянське суспільство робить все можливе, щоб показати цей фільм у якомога більшій кількості країн світу, зокрема у США, аби привернути увагу до страшних злочинів РФ проти України.

Своєю чергою мер Маріуполя Вадим Бойченко у коментарі агентству наголосив, що зараз важливо зробити усе, щоб світ не забув правду, яка відбулася в Маріуполі. Він зазначив, що у документальному фільмі відображено лише невелику частину того, що пережили жителі міста.

«Ця трагедія відбувалася 86 днів і вона й досі триває», – підкреслив Бойченко.

За його словами, розміри трагедії міста можна відчути у статистиці: за два роки гітлерівської окупації в роки Другої світової війни загинуло 10 тис. жителів, а за 86 днів російських намагань захопити місто загинуло щонайменше 20 тис. маріупольців. Він підкреслив, що сьогодні відбувається геноцид українського народу, попри те, хто і якою мовою говорить – російською чи українською, оскільки росіяни прийшли вбивати українців як націю.

Бойченко підкреслив, що коли світ згуртується проти російської навали, то Україна переможе.

Як повідомляв Укрінформ, автор стрічки, воєнний кореспондент, фотограф та відеорежисер Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою і журналісткою Василісою Степаненко стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя. Прем’єра стрічки «20 днів в Маріуполі» відбулась у січні 2023 року на кінофестивалі незалежного кіно Sundance Film Festival.

Фільм розповідає про напад російських окупантів на місто 24 лютого 2022 року та показує 20 днів майбутніх подій: бомбардування житлових будинків і пологового будинку, життя людей в блокадному місті під обстрілами тощо.

Фільм номіновано на Оскар у категорії «Найкращий документальний фільм». Стрічка здобула премію Гільдії режисерів Америки в категорії «Видатні режисерські досягнення в документалістиці». Фільм також отримав престижну британську кінопремію BAFTA Film Awards 2024 в категорії «Найкращий документальний фільм».

Related Posts