Балтія Новини Міжмор'я

Естонія оголосила персоною нон грата ще одного працівника посольства РФ

МЗС Естонії викликало тимчасового повіреного у справах РФ і вручило йому ноту про те, що співробітника російського посольства, який має дипломатичний статус, оголошено персоною нон ґрата.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на естонського мовника ERR.

МЗС поінформувало представника посольства Росії, що Естонія не має наміру терпіти дії Росії проти її незалежності та суверенітету та вважає за необхідне заявити про це дуже чітко. «Гібридні операції проти безпеки Естонської Республіки, які координуються російськими спецслужбами, мають припинитися», – додали в МЗС.

Згодом інцидент прокоментував і міністр закордонних справ країни Маргус Цахкна. «Посольство Росії неприпустимо втрутилося у внутрішні справи Естонії, а конкретніше, у процес правосуддя, заволодівши документами кримінальної справи та сприяючи їх публікації у російських соціальних мережах», – пояснив Цахкна.

Він також наголосив на тому, що скоординовані дії російських спецслужб проти Естонської Республіки, у тому числі гібридні операції проти безпеки, неприйнятні і мають бути припинені. «Ми не потерпимо і не приймемо втручання у внутрішні справи Естонії і швидко і конкретно реагуватимемо на подібні ситуації. Висилаючи дипломата, ми показуємо, що Естонія не зазнає на своїй території жодних дій, організованих іноземною державою», – підкреслив глава естонського МЗС.

Як повідомлялося, 11 січня 2023 року Естонія зажадала від Росії скоротити кількість працівників російського посольства в Таллінні. У МЗС Естонії зазначили, що таким чином буде забезпечено паритет із кількістю працівників естонського посольства у Москві.

На це Росія 23 січня відповіла викликом посла Естонії, якому було передано прохання залишити Москву до 7 лютого. При цьому Росія оголосила, що також відкликає свого посла з Таллінна. На початку лютого 2023 року Росію залишив посол Естонії, а Естонію – посол РФ.

Related Posts